Daar zijn mijn favoriete Finnen van Aethyrick weer. Het duo Gall en Exile is blijkbaar naarstig in de weer met het schrijven van een opvolger voor de fantastische vierde langspeler “Pilgrimage” (2022), maar brengt ons in afwachting daarvan de EP “Kolme veljestä“, goed voor 27 minuten meloblack van het hoogste niveau. De EP volgt op een ander tussendoortje dat we vorig nog op midwinterdag voor de kiezen kregen, “The seventh“. In diens recensie schreven we nog dat een EP een ideale aangelegenheid voor een band kan zijn om eens met iets nieuws te experimenteren, maar dat dat op “The seventh” niet het geval was. Welnu, deze keer is het dat wel.

Allereerst valt natuurlijk de Finse titel op die zo veel wilt zeggen als ‘drie broers’ en hoogstwaarschijnlijk naar het trio songs verwijst dat op de EP terug te vinden is. Het is de eerste keer dat dit tweekoppige serpent in de moedertaal aan de slag ging en de releasedatum van 9 april is ook niet zo maar lukraak gekozen daar dat blijkbaar de dag van de Finse taal is. En het moet gezegd worden dat dat raadselachtige Finse taaltje zich bijzonder goed leent tot black metal want de blaffende woordenschat geeft het uiterst melodieuze en mid-tempo zwartmetaal van Aethyrick een iets bijtender karakter mee.

Verder zijn opener “Nimeämätön” (‘naamloos’) en afsluiter “Vanhin” (‘oudste’) met respectievelijk negen en elf minuten speeltijd ook de langste Aethryick composities tot op heden. Maar vervelen doen de songs allerminst want de ene kippenvelopwekkende melodie is nog maar net ten einde of daar volgt al een nieuwe lading extase, en dat hoeft niet altijd via pakkende gitaarriffs te zijn want ook toetsen spelen meer dan ooit een grote rol in het verhaal van deze EP, net als koorachtige gezangen op “Kuun verta” (‘bloed van de maan‘).

Aethyrick staat altijd garant voor kwaliteit, tenminste als je niet vies bent van een fikse scheut melodie en harmonie in je zwartmetaal. Gelukkig biedt “Kolme veljestä” enkele nieuwe elementen waardoor ik niet te veel in herhaling moet vallen. Aanrader, zoals steeds.

JOKKE: 85/100

Aethyrick – Kolme veljestä (The Sinister Flame 2023)
1. Nimeämätön
2. Kuun verta
3. Vanhin