In mijn review van Örnatorpet’s “Evigt främmande, evigt fjärran” gaf ik al aan dat ik na hectische dagen niet steevast zin heb om met een portie blastende black metal onder de wol te kruipen. Dungeon synth is dan bijvoorbeeld een goede manier om tot rust te komen, maar ook een band als Lustre (Nordvis-labelgenoot van Örnatorpet by the way) en diens ambient black metal is een goed alternatief. Dit eenmansproject van Henrik “Nachtzeit” Sunding is sinds 2008 actief en bracht sindsdien al een hele resem langspelers (acht om exact te zijn), EP’s, splits en singles uit. Ik leerde Lustre pas echt goed kennen via het in 2020 verschenen “The ashes of light” en diens opvolger “A thirst for summer rain” uit 2022.

Op deze platen werd telkens duidelijk dat het soms genoeg is om één goed idee te hebben om een volledig nummer mee te vullen, een modus operandi die Lustre graag omarmt, maar net iets minder op de nieuwe EP “Reverence” waarop één compositie van 20 minuten prijkt. Vergeleken met “A thirst for summer rain” (de eerste Lustre-plaat die in een professionele studio werd opgenomen, gemixt en gemasterd) klinkt deze single wat donkerder en is de muziek doordrenkt met een meer verwrongen gevoel. Ten opzichte van het ijzige “The ashes of light” is de uitkomst iets minder ééndimensionaal ook al blijft de hoofdmelodie van de toetsen lange tijd en meermaals terugkomen en kabbelt het tempo, rustig door monotone percussie voortgestuwd, voorbij. Doomy en dreunende riffs worden langdurig herhaald, af en toe onderbroken door zwermen gitaardistortion, maar zijn altijd ingebed in een steeds veranderend geluidslandschap dat nooit verveelt. De keyboards, gitaren en drums lopen vaak zo in mekaar over dat Lustre’s muziek meer ambient dan metal klinkt.

Het nummer bevat een gastbijdrage van J.J. van Harakiri for the Sky, wiens krijszang extra lagen dynamiek toevoegt aan het dromerige en weemoedige geluid van Lustre. Het nummer heette oorspronkelijk “Dimmans dans” (‘De dans van de mist’) en werd ruim tien jaar geleden geschreven maar belandde in Nachtzeit’s archieven. De Zweed herontdekte het nummer de afgelopen jaren en besefte dat het een groot potentieel had. Terwijl de originele versie werd bijgeschaafd, kwam hij een gedicht van Robert Frost tegen waarvan hij dacht dat het perfect zou passen bij het thema van het nummer. Toen kwam Nachtzeit ook op het idee om J.J. als gastzanger te vragen.

Revenence” levert 20 minuten pulserende en levendige, maar rustgevende melancholie van het dromerige en minimalistische soort op, iets waar Lustre alom bekend voor staat. Fijne EP voor de Lustre-adepten.

JOKKE: 81/100

Lustre – Reverence (Nordvis Produktion 2023)
1. Reverence