De hakkende drumritmes en zagende gitaarsound van “Succumb” maken instant duidelijk dat we in het geval van Head Of The Baptist met een death metal/crustband van doen hebben. Een welgekomen afwisseling tussen al het zwartmetaal dat hier doorgaans de revue passeert, hoewel het prefix “blackened” gerust aan de stijlomschrijving van deze Limburgse band mag toegevoegd worden.

Head Of The Baptist, met (ex-)leden van ondermeer Sons Of A Wanted Man, Predatoria en Human Vivisection in zijn gelederen, timmert sinds 2017 aan zijn missie en is met “The pyre of eqivalence” aan zijn tweede release toe, opvolger voor de self-titled demo uit 2018. Best lange tijd tussen de twee releases dus, maar in tussentijd strooide het coronabeestje natuurlijk nog wat roet in het eten en werd de line-up blijkbaar wat door mekaar geshuffeld.

Deze EP is met vijf tracks vol existentiële thema’s in twintig minuten tijd een compact en solide plaatje geworden. De heren verspillen hun tijd dan ook niet graag aan overbodige franjes en musiceren zich gefocust een weg doorheen de tracks. De break met zagende gitaarriffs in “Blackened ichor” is nogal stereotiep, maar houd live ongetwijfeld lelijk huis. Het tempo ligt trouwens niet altijd verschroeiend hoog zoals de slepende en mid-tempo aanloop van “The gutter” bewijst. Ook hier weer enkele zware mosh breaks waar ik het niet zo voor heb, maar dat is natuurlijk kwestie van smaak. Geef me dan maar de intense zwartgeblakerde uppercut aan het einde van dit nummer. Het afsluitende titelnummer is met zijn zes minuten de langste compositie op deze EP en laat Head Of The Baptist op een geslaagde manier van zijn meest melodieuze kant zien.

Head of the Baptist klinkt de ene keer smerig fel en elders wat melodieuzer en laat horen hoe ze vijf nummers lang een schurende zwaarte en sluimerende zwartheid kunnen combineren met opwindende tempo’s en dynamische en intense songstructuren gaande van een gebalde 2 minuten tot een wat langer titelnummer. Voorlopig leidt “The pyre of equivalence” enkel een digitaal leven, maar de plannen voor een fysieke release zullen weldra wereldkundig gemaakt worden.

JOKKE: 77/100

Head Of The Baptist – The pyre of equivalence (Eigen beheer 2023)
1. Succumb
2. Blackened ichor
3. In the wake of
4. The gutter
5. The pyre of equivalence