Op Kold en Afsky na blijft het dit jaar voorlopig vrij stil op vlak van Deense black metal. Tijd om daar verandering in te brengen met Ildganger, een band waarover we niet al te veel achtergrondinfo kunnen meegeven behalve dan dat debuut “Wanderer of fiery planes” in 2022 werd vereeuwigd en Galvorn Records reeds een tapeversie verzorgde terwijl Black Gangrene Productions weldra voor de CD- en vinyluitgave zal instaan.

Ildganger – de naam heeft iets met vuur te maken – begeeft zich op het oververzadigde rauwe blackmetalpad, maar weet toch nog iets toe te voegen dat we bijzonder genoeg vinden om met u te delen. Dit eenmansproject bezit immers de gave om zijn ruwe sound met uit in vulkanisch gesteente gebeitelde melodieën op te fleuren. Hun vurige, broeierige en laaiende karakter doet me in songs als “Tangible dreamside darkness“, het titelnummer of “Fire and memory” met groot genot (en evengrote heimwee) meermaals denken aan de USBM van acts als Fell Voices, Predatory Light en Ash Borer, hoewel het tempo bij Ildganger niet altijd zó verschroeiend hoog ligt. De vijf bovengemiddeld lange composities fluctueren tussen agressiviteit en atmosfeer, stoïcijnse soundscapes en laaiende kanalisering van innerlijke kwaadaardige krachten terwijl we de eenzame zwerver volgen door het asgrauwe hellelandschap dat 45 minuten lang geschetst wordt.

Cleane gitaarklanken zorgen links en rechts voor psychedelische accenten, rustpunten of een stilte-voor-de-storm-effect. Jengelende riffs begeven zich bij momenten op het randje van atonale oorden – ongetwijfeld om de luisteraar ongemakkelijk te doen voelen – daar waar elders voor gemakkelijker in het gehoor liggende melodieontwikkelingen wordt gekozen. Repetitieve partijen zoals de start van afsluiter “False breath” ogen dan weer meer op een staat van trance, hoewel deze song wat later ook creepy doomy elementen en opzwepende rock laat horen. De zwaar ademende vocalen vormen een leuk detail in intro en outro van deze afsluiter. Met de koptelefoon op meen ik in sommige nummers op de achtergrond ook (weliswaar goed verborgen en subtiel) toetsenspel te detecteren. De productie is organisch en ruw, maar niet te lofi, wat maakt dat de luisterervaring niet lijdt onder een al te krakkemikkige sound. En een ronkende basgitaar voegt extra diepte toe aan de totaalsound.

Beloftevol debuut van dit Deense Ildganger. Uit te checken als je houdt van ruwe ongepolijste black in het straatje van de reeds aangehaalde USBM-acts of sommige bands uit de Haeresis Noviomagi-stal zoals Turia of Empyrean Grace.

JOKKE: 83/100

Ildganger – Wanderer of fiery planes (Galvorn Records/Black Gangrene Productions 2023)
1. Tangible dreamside darkness
2. Wanderer of fiery planes
3. Fire and memory
4. Anger beyond all
5. False breath