Unheimlich is één van die goed bewaarde geheimen uit de Belgische ondergrond die tot hiertoe één veelbelovende debuutdemo op tape heeft uitgebracht via Haunted By Ill Angels, een label dat tal van andere acts huisvest waarin Onheilstichter (zang, gitaar, orgel) en Hemelterger (drums, bas en orgel) actief zijn. Nu is het tijd voor een opvolger, wederom simpelweg naar de band zelf vernoemd.

Je kon in de line-up omschrijving al lezen dat beide heerschappen zich ook van het orgel bedienen, een instrument dat met andere woorden toch wel een specifieke rol vervult in de unsettling black metal van het duo en meermaals voor een extra laag spookachtige zwartgalligheid zorgt. Verontrustend klinken de vier nieuwe composities in elk geval, vooral wegens de zieke vocale invulling waarbij Onheilstichter resoluut voor maniakale en haast onmenselijke uitwasemingen vol dood en verderf kiest, waarbij de pitch echter wat minder hoog is dan op de eerste demo en al eens wat pruttelender (we durven zelfs te stellen ‘bestialer’) overkomt. Een songtitel als “Desperate echoes” slaat in vocaal opzicht de verroeste nagel op de kop.

Hoewel het tempo nu ook net wat hoger ligt, heeft het zwartmetaal van Unheimlich niet als doel snelheidsrecords te verbreken of technisch vernuft te etaleren, maar om een ongemakkelijke sfeer vol zwaarmoedigheid en miserie neer te zetten. De doomy insteek doet de band bijwijlen tegen DSBM aanschurken, maar wederom net iets minder uitgesproken dan op de voorganger. Een nummer als “De bescheten drievuldigheid” druipt dan weer van de protoblack en -deathmetalinvloeden. Een zwaar ronkende basgitaar en onheilspellende spoken word sample doen afsluiter “Wereldvreters” extra zwaar op de maag liggen.

Deze tweede demo is een prima vervolg op de eerste worp uit 2021, maar is in al zijn facetten minder extreem. Het is dus hoogstwaarschijnlijk je persoonlijke smaak die zal bepalen welke van de twee tapes jouw voorkeur zal uitdragen.

JOKKE: 82/100

Unheimlich – Unheimlich (Haunted By Ill Angels 2023)
1. Godsjammerlijk
2. Desperate echoes
3. De bescheten drievuldigheid
4. Wereldvreters