Wie het graag primitief, godslasterlijk, vuil en barbaars heeft, zit met Serpent Mass gebeiteld. Het trio J. Witchfvkker (zang, basgitaar), J. Deathhammerer (drums) en T. Conjurer (gitaar) presenteert zich stilistisch gezien met zwarte hoodies, zwarte schmink rond de oogkassen en kilo’s kettingen en maakt op die manier duidelijk dat je voor fijngevoeligheden aan het foute adres bent. De heren, die verder ook actief zijn bij ondermeer Ish Kerioth, Kosmokrator en Unheimlich, zijn met “Odious gateways” aan hun tweede fysieke demo toegekomen (een review van de eerste demo lezen jullie hier). Van de vijf composities zijn “Mephistophelian exaltation” en het titelnummer reeds gekend van een digitale rehearsal demo die in oktober 2021 beschikbaar werd gesteld.

Na het angstaanjagende intro “Circle of black apparitions” wordt er in “In nefarious flames” zwaar doorgehakt, geblaft en gehamerd, maar de heren bouwen ook regelmatig voldoende ruimte in om de voet even van het gaspedaal te halen. “Mephistophelian exaltation” en het titelnummer grossieren in bestiale en barbaarse vuiligheid. Het gaat er soms chaotisch aan toe wanneer het serpent zich in allerlei bochten wringt, maar een afgelikte sound is niet nodig om alles te blijven volgen zonder dat er een zompige brei ontstaat. Onheilspellende orgelklanken geven het poëtisch getitelde “Rot on the cross, scum of Bethlehem” een religieus tintje, niet om de Heer te prijzen maar om alles dat ook nog maar enigszins naar religie ruikt in as te leggen. Ook in de start van de afsluiter wordt gebeukt, maar op een logge en ongecompliceerde deathdoom manier. Maar zodra de tempeldeur ingebeukt is, spuwt het serpent al haar venijn vervaarlijk in het rond om binnenin grote kuis te houden en houdt ze de aanwezige gelovigen in een verstikkende wurggreep wanneer de catchy doomy riff uit het begin van het nummer terug opduikt.

Het Gentse trio opereert in de vuilste hoekjes en steegjes van onze Belgische ondergrond en zit daar op zijn plaats. Serpent Mass speelde gisteren diens live debuut – een gebeurtenis die we spijtig genoeg gezien onze eigen opgezette show moesten missen – maar dat de heren voortaan het podium beklimmen kunnen we alleen maar toejuichen!

JOKKE: 80/100

Serpent Mass – Odious gateways (Haunted By Ill Angels 2023)
1. Circle of black apparitions/In nefarious flames
2. Mephistophelian exaltation
3. Odious gateways
4. Rot on the cross, scum of Bethlemem
5. Temple destroyer