Gesterkt door voorafgaand studiewerk in de vorm van een demo, enkele splits en EP’s verkennen de Chilenen van Uttertomb zonder hoop en zonder angst de nebula’s der heiligschennis van het zelf en daar kwam precies wel een Engels woordenboek aan te pas als ik enkele woorden op de tracklist zoal bekijk: “thaumaturgy”, “opisthotonic”, “seraphobia”, … die termen moest ik toch wel even googelen.

Nebulas of self-desecration” bevat acht deathmetal(de)composities vol verontreiniging en duistere, viskeuze resonantie…sepulchraal doodsmetaal van het betere soort met andere woorden. En daarbij is verrotte atmosfeer en mystieke dreiging belangrijker dan ontelbare onverwachte wendingen of overstuurde basdrums. Zo daalt het tempo regelmatig ook eens naar doomregionen af getuige ondermeer “Graceless thaumaturgy“, het titelnummer of “Opisthotonic funerals“. Heel de plaat klinkt trouwens alsof ze zich ondergronds voortbeweegt waarbij af en toe een zinkgat gecreëerd wordt om de luisteraar middels kolkende modder- en lavastromen in de diepe donkere afgrond te sleuren. Sombere cleane gitaarlijntjes zorgen voor een glinsterende toon in een voorts gitzwart apocalyptisch landschap door wiens luchtruim al eens chaotische gitaarsolo’s durven klieven.

Het helpt dat de productiewaarden te allen tijde organisch in beweging zijn en dat het eindsresultaat volumineus klinkt maar niet wordt verdoezeld door te overdreven veel galm. Er hangt een voelbaar onheilspellende en dreigende wolk boven de occulte death/doom van “Nebulas of self-desecration” en je doet er goed aan om diens diep hypnotiserende geur volop in te ademen. Voeg daar de suggestieve albumcover van Khaos Diktator aan toe en een perfect afgestelde albumlengte van zo’n veertig minuten en je krijgt een bovengemiddeld goed, wat zeg ik, sterk album voor liefhebbers van een Grave Miasma an aanverwante grafdelvers.

JOKKE: 85/100

Uttertomb – Nebulas of self-desecration (Pulverised Records 2024)
1. Nec spe nec metu
2. Exhumation of the womb’s splendour
3. Graceless thaumaturgy
4. Opisthotonic funerals
5. Aurora cruoris
6. Seraphobia
7. Ominous flesh relinquishment
8. Nebulas of self-desecration