In 2022 schreven we reeds dat “Schwarmgeist” een omineuze voorbode voor de eerste Sotherion full-length zou worden, maar dat heeft door allerlei vertragingen toch nog even op zich laten wachten. Maar nu is er eindelijk “Vermine” dat in de digitale winkelrekken ligt te shinen, alhoewel we op basis van het donkere coverartwork niet al te veel sprankeltjes hoop moeten koesteren. De teksten draaien immers om een verduisterde kijk op de werkelijkheid, het verval van de moderne wereld, het einde van de mensheid en een zeer cynische en morbide vorm van humor die de spot drijft met alles wat heilig en mooi is.

Bij deze misantropische visie hoort naturlijk een bijpassende soundtrack. Voor dit project koos BST voor een specifieke gitaarsound die heel hard geënt is op een plaat als “A blaze in the northern sky“, maar de Fransman kan zijn verleden als songschrijver voor ondermeer Aosoth eveneens moeilijk onder stoelen of banken steken. Voeg hier nog woeste, eerder deathmetalgetinte vocalen en de nodige first wave blackmetalinvloeden aan toe en je zou een goed beeld moeten krijgen van de muziek die Sotherion op “Vermine” presenteert.

Heel veel ruimte voor dynamiek is er niet echt. En hoewel er in nummers als “World made death” of “Flame of deliverance” wel degelijk even op de rempedaal wordt geduwd, is het toch vooral rammen, blazen en blasten dat de klok slaat. De rauwe en noisey productiestijl katapulteert de gitaarriffs naar de vroege jaren ’90 en de songs zijn eerder minimalistisch van opzet en structuur. De zinderende gitaartoon en de textuur van de riffs voelen aan alsof je je baard met een vlijmscherp scheermesje scheert en daarbij je vel tot bloedens toe open haalt en speelt ook met disharmonieuze elementen. De nodige samples tussen de nummers versterken de nihilistische visie van de componist en de apocalyptische visie van de plaat.

De twee nummers van de demo prijken in de staart van deze langspeler. Het is duidelijk dat de “Schwarmgeist” demo als een soort van polaroidfoto van de eerste stappen van Sotherion (dat op zijn beurt een verderzetting is van Balrog) kan gezien worden, en verder uitgelicht wordt op “Vermine“. Zodra BST de juiste gitaarsound had gevonden, vloeiden de nummers vrij spontaan uit zijn pen en het is op een bepaalde manier hoorbaar dat deze plaat op een vrij korte termijn vorm kreeg. De twee gerecycleerde nummers van de demo worden wel niet overklast door de zeven nieuwe composities (“Shemyaza” is een kort intro). 43 minuten vinden we zelf wel wat aan de lange kant voor dit type black/deathrazernij dat niet al te veel variatie en uitdagingen biedt en zich al snel laat doorgronden. Woest, overrompelend en vermoeiend voor de oortjes is het zeker, maar we hadden net iets meer verwacht van deze eerste Sotherion langspeler.

JOKKE: 77/100

Sotherion – Vermine (World Terror Committee 2024)
1. Shemyaza
2. La mort pour compagnon
3. The fallen
4. Word made death
5. Flame of deliverance
6. Famished king
7. Blood prophet
8. Le havre meurtri
9. Schwarmgeist
10. Shrine of the chosen