Sébastien Tuvi, beter bekend als BST, heeft in zijn muzikantenleven al een aardig oeuvre bijeen geschreven. Aosoth, VI, The Order of Apollyon, Doedsvangr en ons eigenste Aborted zijn slechts enkele bands waar de Fransman mee deel van uitmaakt(e). Sotherion is een nieuw project van de muzikant en eigenaar van de in Parijs gevestigde BST Studio en is naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke werk tot op heden. De twee songs die we op “Schwarmgeist” aantreffen zijn het resultaat van een schrijfsessie die in de eerste lockdown van 2020 van start ging. Daar isolatie de muzikant blijkbaar heel goed afgaat, is er echter meer aan de hand want deze demo is de voorbode van de full-length “Vermine” die door World Terror Committee zal uitgebracht worden.

Het moet gezegd worden: BST’s afkeer van al wat naar moderne toestanden en middelmatigheid ruikt, druipt van deze twee nihilistische en misantropische songs af, die gedrenkt zijn in de gewelddadigheid van jaren’90 second wave black metal. Er ontstaat elf minuten lang een gevecht tussen scherpe gitaarriffs en dissonante geluiden wat een verontrustend en onheilspellend resultaat geeft. De sound is, zoals we van hem gewend zijn, heavy, zwaar en bruut en een tikkeltje primitief. De drumsound is heel robuust en door het precisiebombardement is het moeilijk te zeggen of het hier al dan niet over geprogrammeerde drums gaat. De eerder diepe en woeste vocalen denderen over het slagveld, noisey apocalyptisch aanvoelende fragmenten en spoken word samples dragen bij aan de chaos en tempowisselingen houden de composities spannend en dynamisch.

Deze twee nummers zijn voldoende om reikhalzend uit te kijken naar “Vermine“. BST geeft de Franse blackmetalscene in zijn eentje een serieuze schop onder de reet.

JOKKE: 82/100

Sotherion – Schwarmgeist (World Terror Committee 2022)
1. Shrine of the chosen
2. Schwarmgeist