SardoniS is een tweemansformatie uit België en zij maken instrumentale doomy en thrashy stoner/sludge. Met alleen gitaar en drum worden de zeven nummers op deze tweede volledige plaat, “II” genaamd, enthousiast volgespeeld. In de nummers wordt trage doom en sludge afgewisseld met snelwisselende up-tempo thrashy stoner riffs. Zo bevat elk nummer genoeg variatie om het spannend te houden en worden een bas, zanger en eventuele tweede gitaar niet gemist. De spelvreugde druipt er bij beide heren hoorbaar vanaf en dat werkt aanstekelijk, want ik kan de plaat gerust twee keer achter elkaar opzetten. Enig kritisch puntje wat ik zou kunnen bedenken is dat sommige overgangen/ bruggen naar nieuwe passages af en toe wat rommelig overkomen. Daar kan nog wat aan gesleuteld worden hier en daar. Maar verder zitten er hier en daar korte (semi) akoestische stukjes in ( “Emperor” en “Aftermath of battles”) en een vette knipoog naar de begindagen van Black sabbath ( “The drowning”). Mijn favoriet van dit album is de 9:33min lange epische afsluiter “Aftermath of battles”.  De muziek op “II” is lekker riff-georiënteerd en in combinatie met het soepele en ritmische drumwerk ontstaat een sfeer waarin elk nummer een eigen verhaal vertelt. Daar zijn geen woorden of klanken voor nodig. Dat is niet makkelijk voor een band om klaar te spelen, maar SardoniS doet het. Ik ben een groot liefhebber van zang, mits het authentiek, karakteristiek en kwalitatief is. Helaas lijken dit de laatste jaren geen vereisten meer tijdens een sollicitatiegesprek voor een nieuwe zanger. Dertien in een dozijn, middelmaat, ongeïnspireerd gekrijs of gegrunt en kopiëren, lijkt eerder de standaard geworden. Nog niet te spreken over de kunst van goed (clean) zingen, dat vaak wordt onderschat en waar overmoed de kop op steekt en bands op plaat ermee weg komen, maar live door de mand vallen (Mastodon iemand?). Nee, geef mij dan vooral zalige instrumentale bands die ‘het gemis’ van een zanger dubbel en dwars eruit spelen. Ik noem een Year of no light, Omega Massif, Tank86 en dus ook dit Belgische SardoniS. Met de heren van Tank86 werd onlangs nog een split uitgebracht en muzikaal hebben beiden bands best wat raakvlakken. SardoniS doet goede zaken met “II” en wanneer het de heren lukt om het niveau te behouden en uit te bouwen dan hebben we hier de komende jaren een interessante band aan om goed te blijven volgen.

TMP: 78/100

SardoniS – II (Hammerheart records 2012)