Svartidauði – Flesh cathedral

Svartidauði, alleen al schrijfwijze van deze band wekt nieuwsgierigheid op. Dat we niet op Zimbabwe moeten gaan zoeken is duidelijk. Deze nakomelingen uit Eyjafjallajökull-stan leveren met “Flesh cathedral” hun debuut af. Nu ja; 3 heropgenomen demon-ummers en een maagdelijk zwart nieuwtje van om en bij de 20 minuten. Een uur lang mogen we de vleeskathedraal aanschouwen en het mag gezegd worden; het is een mooi bouwwerk geworden. Uitgesponnen composities nemen je mee richting hel. Svartidauði brengt hun zwart metaal met zoveel overtuiging dat je alleen maar een enkeltje nodig hebt. De dissonante gitaarpartijen knipogen vaak naar Deathspell Omega, maar dan zonder post-rockinvloeden en zonder dat uitermate technisch chaotisch randje. Om eens een andere naam te noemen; naar het einde van opener “Sterile seeds” overvalt hetzelfde gevoel als luisterend naar Darkspace, maar dan meer organisch. Hypnotiserende riffs brengen je in vervoering en doen haast ambient aan. Dat laatste wordt nog versterkt door de soundscapes op het einde van elk nummer. Snarenplukker en zanger Sturla Viðar bedient zich van een soort ruisende grunt die niet gemakkelijk went. Hij staat achteraan in de (toch wel perfecte) mix en door de erg op elkaar lijkende zanglijnen komt hij wat zoemend over. Bij momenten komt er een rauwere grunt gedag zeggen en die doet het beter. Toegeven, na vele luisterbeurten stoort het een pak minder. “Flesh cathedral” weerklinkt hier al vele dagen en nog steeds is de plaat aan het groeien. Uitgaven zoals deze tonen aan black metal nog niet haar grenzen bereikt heeft, zonder het kwade oog voor duisternis en een sfeervolle sound te verloochenen.

fLP: 92/100

Svartidauði – Flesh cathedral (D.W.P. & Terratur Possessions 2012)
1. Sterile seeds
2. The perpetual nothing
3. Flesh cathedral
4. Psychoactive sacraments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s