Goatwhore – Constricting rage of the merciless

Goatwhore is een band die al sinds 1998 hard aan de weg naar de diepste hellekrochten timmert. Ik heb de bandnaam al ettelijke malen zien passeren en al veel goeds over hen gehoord en gelezen, maar eigenlijk nooit de moeite gedaan om de muziek eens deftig te checken. Daar moest met plaat nummer 6 getiteld “Constricting rage of the merciless” maar eens dringend verandering in komen. Aan intro’s doet de band rond brulboei Ben Falgoust, die we ook kennen van zijn ander orkestje Soilent Green, niet mee. In tegendeel, direct met de deur in huis vallen! De band vuurt de ene na de andere mokkerriff op je af, de ene keer geïnjecteerd met een vleugje black metal (openingstrack “Poisonous existence in reawakening”), dan weer met een flinke scheut trash metal en het tempo ligt hoog, heel hoog. De riffs in “Baring teeth for revolt” gaan zelfs eerder de heavy/speed metal richting uit. De vocalen van schreeuwlelijk Falgoust variëren van opzwepende screams (die me fel doen denken aan een band als Kvelertak) tot death metal grunts in het breakdown stuk in de opener van de plaat. Het is een explosieve cocktail van zowat alle extreme metalstijlen die voorhandig zijn. De band houdt het ook overzichtelijk, wijdt niet te veel uit en overbodige franjes zijn er niet te horen. Negen van de tien songs blijven dan ook mooi binnen de 3 à 4 minuten grens, hoewel dit dus verre van hitlijst- of Eurovisiesongfestmateriaal is.  Enkel “Cold earth consumed in dying flesh” klokt af op vijf en een halve minuut. In deze song wordt het tempo serieus naar omlaag geschroefd en banen schurende zaagriffs zich een weg naar je trommelvliezen. Tempo omlaag? Zang mee omlaag en terug eerder diepe putgrunts die het mooie weer hier maken. Daarna is het met “FBS” weer raggen geblazen. De drums hakken en de luchtgitaar aanmoedigende riffs, toveren een smile op je tronie. “Nocturnal conjuration of the accursed” is weer een midtempo stamper en het is moeilijk uit te maken of ik de band nu het liefst bezig hoor op full speed of eerder in de tragere songs. Het gaat hen beide namelijk even goed af. Blij dat ik de band eindelijk een kans gegeven heb. Of het hun beste plaat is, kan ik niet zeggen, maar ik duik hun back catalogue alvast in!

JOKKE: 85/100

Goatwhore – Constricting  rage of the merciless (Metal Blade records 2014)
1. Poisonous existence in reawakening
2. Unraveling Paradise
3. Baring teeth for revolt
4. Reanimated sacrifice
5. Heaven’s crumbling walls of pity
6. Cold earth consumed in dying flesh
7. FBS
8. Nocturnal conjuration of the accursed
9. Schadenfreude
10. Externalize this hidden savagery

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s