Bongripper – Miserable

Een ontspoorde goederenwagon die het kapelletje vlakbij de spoorweg inramt en met de grond gelijk maakt. Een kudde op hol geslagen bizons die de onfortuinlijk gestruikelde indiaan meedogenloos vertrappelen. De meteoorinslag die abrupt een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs op aarde. Het zijn maar enkele beeldspraken die bij ondergetekende opkomen om de pletwals sound te bespreken van Bongripper, één van de zwaarste, zo niet dé lompste van alle stoner/sludge/doom bands op deze planeet. Op “Miserable”, album nummer 7, schotelt het kwartet uit Chicago ons 3 kolossale tracks voor met een speelduur van respectievelijk 17, 19 en maar liefst 28 minuten. Daar waar collega zwaargewichten Conan hun dronende riffs en donderende drummokerslagen vocaal ondersteunen (weliswaar met eentonige en saaie zang), houdt Bongripper het volledig instrumentaal. Moedige keuze, want dat maakt het een uitdaging om de luisteraar de volle 65 minuten bij de les te houden. In opener “Endless” lukt dit doordat er voldoende afwisseling in ritme (lees: traag, trager, traagst) te bespeuren valt en “Descent” trapt heerlijk zwaar af met een zwaar ronkende bass die de sonische riffmassa doorboort. Net wanneer de eentonigheid om de hoek wilt komen piepen, zakt de heaviness rond minuut 12 als een kaartenhuisje in mekaar en volgt er een duistere soundscape die de eindeloze afdaling richting vernieling perfect weet weer te geven. “Into ruin” is een mastodont van een nummer dat genadeloos hard op je botten inramt totdat enkel nog stof en as overblijven. Misschien net een tikkeltje te langdradig in de eerste 18 minuten maar dan trekt een versnelling in de drums toch weer je aandacht. Op hun vorige platen was het niet altijd makkelijk om de volledige rit in één keer uit te zitten, maar daar slaagt Bongripper nu wel glansrijk in.

JOKKE: 81/100

Bongripper – Miserable (The Great Barrier Records 2014)

1. Endless
2. Descent
3. Into ruin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s