De heisa rond het Noorse 1349 heeft ondergetekende nooit goed begrepen. Waarschijnlijk is dit voor een groot deel te wijten aan het feit dat drummonster Frost, die we natuurlijk allemaal kennen van Satyricon, vanaf 2000 het geselen der drumvellen voor zijn rekening kwam nemen bij de band. De eerste drie platen waren mijns inziens niet meer dan degelijke middenmotors binnen de Noorse black metalscene. Op “Revelations of the black flame” uit 2009 experimenteerde de band echter met noise en donkere ambient wat nog wel een interessante plaat opleverde. De band keerde met vorige langspeler “Demonoir” terug naar haar black metal roots en de ambient/noise werd vooral voorbehouden voor de intermezzo’s tussen de nummers. Met “Massive cauldron of chaos” trekt de band weer volop de kaart van black metal, weliswaar voorzien van een grote portie thrash. Nu is thrash metal niet meteen mijn dada, toch werd mijn interesse gewekt met de eerste vrijgegeven single “Slaves” van het nieuwe album. In deze track gaat de band als een bezetene tekeer en worden de hakkende en thrashy gitaarriffs als een salvo op de luisteraar afgevuurd. Frost mag zich hier nog eens maniakaal snel en hard uitleven (knalleuh die stokkeuh!), wat ik wel kan snappen na die platte kak die hij vorig jaar uitbracht met Satyricon (dit was samen met “The wild hunt” van Watain zowat de grootste teleurstelling op black metal gebied van de laatste jaren, maar soit). De salpetervocalen van Ravn klinken hier ook lekker militant en doen meermaals denken aan Satyricon ten tijde van “Rebel extravaganza”. Deze track is meteen ook het hoogtepunt van de plaat. Voor de rest is het hyperspeed black metal zonder al te veel franjes, en straight to the point zoals we van de band gewend zijn (zoals het kort maar krachtige “Golem”). Verder valt “Postmortem” nog positief op, gek genoeg doordat deze song opnieuw geïnjecteerd is met een aanstekelijke speed/thrash riff. En op het zes minuten durende “Mengele’s” worden we zelfs op een heuse solo getrakteerd. Opnieuw een degelijke plaat, die fans van de band blind kunnen aanschaffen. Nothing more, nothing less. Ik had op basis van de uitmuntende single nog nét iets meer verwacht.

JOKKE: 77/100

1349 – Massive cauldron of chaos (Indie Recordings 2014)
1. Cauldron
2. Slaves
3. Exorcism
4. Postmortem
5. Mengele’s
6. Golem
7. Chained
8. Godslayer