Stench – Venture

Over het Zweedse Stench had ik al veel positieve dingen gelezen dus besloot ik hun meeste recente worp getiteld “Venture” eens aan een kritische luisterbeurt te onderwerpen. Bij aanvanger “Archways” weet ik niet goed wat ermee aan te vangen. Deze simplistische uptempo song hakt er op een hoog tempo in maar het staccato tempo spreekt me niet zo aan. Opvolger “The vast” combineert een snelle start met mid-tempo extreme metal in de rest van de song waarin de geest van Dissection rondwaart. De band krijgt voortdurend het predicaat death metal opgepind, maar daar ben ik het toch niet volledig mee eens. Net zoals de eerder vernoemde Zweedse grootmeesters is het een mix van black en death metal die je te horen krijgt, hoewel de vocalen overduidelijk de black metal kant opgaan. “The road” klinkt avontuurlijk en minder recht voor de raap, net zoals “Small death”, hoewel de band (met twee Tribulation leden) hier precies niet zo goed weet welke richting ze wilt uitgaan. De song bevat enkele knappe passages, maar het zijn opnieuw de staccato drums die roet in het eten gooien en de riff die ze begeleiden hoor ik enkele keren terug op het album. In het bijna negen minuten durende en melodieuze “Celebration” zetten de Zweden hun beste prestatie neer. Het luchtige en zweverige bijna volledig instrumentale “Way” mist dan weer wat punch. De sound is lekker transparant maar toch heavy, dankzij de productie van Jonas Wikstrand (drummer bij Enforcer) die hiervoor in de befaamde Necromorbus Studio aan de knoppen mocht draaien. Wie graag op zoek gaat naar extreme metal platen die van het geijkte pad durven afwijken, zal aan dit “Ventures” een vette kluif hebben. Bij ondergetekende is het kwartje voorlopig nog niet gevallen.

JOKKE: 72/100

Stench – Venture (Agonia Records 2014)
1. Archways
2. The vast
3. Road
4. Small death
5. Celebration
6. Way
7. Venture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s