Het Amerikaanse Gilead Media heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd als kwaliteitslabel aangaande US black, death, drone, post or whatever metal. Ze brachten immers releases uit van Fell Voices, Thou, Ash Borer, Barghest, Krallice, Inter Arma, Minsk, Alraune en nog meer van dat lekkers. Een niet te vergeten underground parel uit de Gilead Media stal is False. Wie het label volgt zal de uitstekende split met Barghest en de daaropvolgende EP wel kennen. Nu is het tijd voor het echte werk en is de eerste langspeler een feit. Het ding een naam geven, vonden ze blijkbaar niet nodig, want net zoals de vorige titelloze EP, draagt ook de nieuweling de uiterst creatieve titel “Untitled”. Het lijkt wel alsof het sextet hun creatieve ei al genoeg kwijt kon in de muziek (want met speelduren van negen tot vijftien minuten, valt er heel wat te beleven in de vijf songs,) en daardoor geen inspiratie meer over had voor een gepaste titel. Of ze laten het op deze manier voor de luisteraar open zodat hij of zij een eigen invulling aan de thematiek van de plaat kan geven. Wie het vorige werk kent weet dat de sound van False wel een héél vette knipoog is naar het Noorse Emperor. Hun bijdrage op de split met Barghest is pure onversneden “In the nightside eclipse” black. Hoewel de invloeden er op de daaropvolgende EP wat minder dik oplagen, doet aftrapper “Saturnalia” wel meteen een link leggen naar de Noorse keizers maar dan ten tijde van “Anthems to the welkin at dusk”, want deze song kent veel gelijkenissen met de knallers “Ye entrancemperium” en “The loss and curse of reverence”. Op de rest van de plaat wordt de Emperor adoratie wat subtieler aan de man gebracht. In de line-up van de band huist een vrouw, maar de onwetende luisteraar zal nooit verwachten dat die achter de microfoon staat. Mijn god, wat klinken de vocalen van frontvrouw Rachel heftig, hoewel ik ze hier wel monotoner en dieper vind klinken dan op het oudere werk. Daar waar False in het verleden wel al eens langdradig durfde zijn, is er nu meer afwisseling in de songs ingebouwd. Door de lange speelduur, maakt dit het dan weer geen gemakkelijke rit maar elke luisterbeurt ontdek je weer nieuwe lagen of sounds in het groter geheel (hoedje af voor klanktovenaar Kishel). Zo vormen de titeltrack (absurde woordkeuze in dit geval), hoewel soms wat chaotisch, en het triomfantelijke “Hedgecraft” de absolute hoogtepunten van de plaat. Chapeau trouwens ook voor het fascinerende artwork van de hand van Nicole Sara Simpkins. Fans van Emperor of licht symfonische black metal in het algemeen, moeten False zeker eens uitchecken. You will not be disappointed!

JOKKE: 81/100

False – Untitled (Gilead Media 2015)
1. Saturnalia
2. The deluge
3. Untitled
4. Entropy
5. Hedgecraft