Dat de Amerikaan Michael Rekevics ten huize Jokkemans een bescheiden heldenstatus aangemeten krijgt, is te wijten aan het feit dat elke band waar dit heerschap zich mee bemoeit, steeds meer dan de moeite waard is. Alsof onze vriend nog niet genoeg werk heeft met Fell Voices, Sleepwalker, Vilkacis of Vorde slaat hij nu ook nog eens de handen in mekaar met de bevriende Kyle Morgan van collega’s Ash Borer en tevens eigenaar van Psychic Violence Records (ook al zo’n kwijllabel). Als collaboratienaam koos het duo voor Vanum, maar het had echter ook perfect Ash Voices of Fell Borer kunnen zijn, want de sound ligt niet gek ver van de ruwe doch atmosferische black metal waar deze twee USBM bands voor gekend staan. Wat is het nut van Vanum dan hoor ik u denken? Wel: luister zelf maar! Zolang de projecten van deze heren resulteren in hoog kwalitatieve output zoals “Realm of sacrifice” blijf ik al likkebaardend verzot op deze herrie. Dat Michael van het betere knuppelwerk houdt weten we natuurlijk al, maar Vanum kiest soms ook voor een iets gematigder tempo, waarbij ze wat in het vaarwater van een Drudkh komen (check het einde van “In immaterial flame” er maar eens op na). Naar de begeesterende en meesterlijke song “Convergence” kan ik zonder enige moeite de hele nacht on endless repeat luisteren. Wat een atmosfeer! Wat een trip! De afsluitende titeltrack doet er zelfs nog een schepje bovenop. Puur auditief genot! Door de bocht genomen iets gepolijster dan de twee hoofdbands, maar daarom niet minder lekker. Dat “Realm of sacrifice” via Profound Lore uitkomt zegt trouwens ook al genoeg. Psychic Violence Records zal logischerwijs instaan voor de vinylrelease. Hebben hebben hebben…haba haba haba.

JOKKE: 91/100

Vanum – Realm of sacrifice (Profound Lore Records 2015)
1. Realm of ascension
2. In immaterial flame
3. Convergence
4. Realm of sacrifice