Vorig jaar verkoos ik “Death essence” van Predatory Light tot song van het jaar.  Na twee uitstekende releases (een demo en een split met Vorde) was het dan ook reikhalzend uitkijken naar het debuut van deze Amerikaanse band, die leden van Ash Borer, Vanum, Mania en tal van andere acts huisvestigt. Openingstrack “Laughing wound” laat meteen weer die snedige gitaarriffs en -sound horen, waarvoor ik deze band zo aanbid. Terwijl deze snijdende riffs in het verleden alle aandacht naar zich toe trokken, krijgt de ritmesectie nu ook wat meer adem- en speelruimte wat de afwisseling ten goede komt. “Lurid hand” en het schuimbekkende “Path of unbeing” zijn hier mooie voorbeelden van. Bovendien wordt de heftige black metal nu ook doorspekt met de nodige doom metal invloeden (check afsluiter “Born of the wrong blood”) zoals ook een band als Negative Plane deze aanpak hanteert en lijken de vocalen van L.S., die een puike prestatie neerzet, wat naar de death metal kant opgeschoven te zijn. Uit al deze stijlelementen heeft Predatory Light echter een unieke en herkenbare sound weten te kerven, die mijn hartslag in overdrive brengt. Bij elke track gaat mijn vuist de lucht in en roep ik dat dit het hoogtepunt van de plaat is. Om maar te zeggen dat Predatory Light de torenhoge kwaliteit eenenveertig minuten lang weet aan te houden. Wat zijn er dit jaar toch weer al een hoop knallers uit de USBM-scene voortgekomen zeg, met deze titelloze langspeler als absolute koploper. Voeg aan al dit lekkers nog puik artwork van Grady Gordon toe en we hebben hier een kanshebber op plaat van het jaar. Kom asjeblieft zo snel mogelijk onze contreien op, want dit maakt live slachtoffers!

JOKKE: 95/100

Predatory Light – Predatory Light (Psychic Violence Records/Invictus Productions 2016)
1. Laughing wound
2. Lurid hand
3. Path of unbeing
4. Membrane
5. Sacrum (Feral devotion)
6. Born of the wrong blood