Het Nederlandse Haeresis Noviomagi liet in september twee nieuwe en sterk gelimiteerde releases los op de cassettemeerwaardezoeker; beide in een mum van tijd uitverkocht. De eerste tape werd op een oplage uitgebracht die zelfs de speelduur van de release niet overtreft. Het betreft het debuut van Paean die met “Bloemfontein” een monumentale zesentwintig minuten durende live drone/dark ambient track laat horen. Veel zinnigs kan ik hier niet over vertellen, maar wie deze genres wel kan waarderen, raad ik aan de song eens te checken. Duistere trip verzekerd! De tweede release is er één van Iskandr, een Nijmeegse éénmansband die hier nog niet zo lang geleden ook aan bod kwam met de eerste tape “Heilig land”. Hoewel beide songs die “Zon” vorm geven, op hetzelfde ogenblik als “Heilig land” werden opgenomen, beschouwt mastermind O ze toch als een aparte, doch complementaire release die tevens een voorbode vormt van wat nog komen zal. Zeventien minuten lang krijgen we obscure, rauwe en grauwe black metal te verteren die opvallend minder weids uitgesponnen is dan de songs op het debuut, maar daar staat dan weer meer dynamiek en een beklemmend gevoel van onbehagen tegenover. Minder Fell Voices; meer Alkerdeel zeg maar, hoewel er ook nog steeds iets van een Drudkh-achtig heidens gevoel in het riffwerk van “De hitte” doorschemert. In deze song wordt goed gas gegeven om halverwege naar mid-tempo regionen af te zakken waarbij de basgitaar een prominente rol opeist. Op “De beelden” verkent het tempo eerder doom-regionen waarbij de lage dronende riffs repetitief beukend op je gemoed inwerken. Het einde van deze song heeft dan weer iets van een majestueuze grandeur over zich. Laat je niet door de titel op het verkeerde been zetten, want het muzikaal gebodene klinkt pikzwart, doch met een sfeer die even verschroeiend is als de zon.

JOKKE: 79/100

Iskandr – Zon (Haeresis Noviomagi 2016)
1. De hitte
2. De beelden