Neen, het gaat hier niet over een verzameling danshits van de beruchte discotheek uit Antwerpen. En neen, het gaat hier ook niet over nieuw werk van de Nederlandse death metal band waarvan de leden zelf het verschil amper kunnen uitmaken met hun andere band Centurian. Het gaat hier over het Columbiaanse (!) Nox, die met de 7” EP “Ancestral arte negro” een derde wapenfeit aflevert na het debuut “Manifestaciones de la eterna noche” uit 2015 dat voorafgegaan werd door een split met drie andere gelijkgestemde blasfemische orkestjes. De onheilige drievuldigheid Iscaroth, Morbus en Seth spuwt op deze EP vier nummers uit die – zoals de titel doen vermoeden – zo ver als mogelijk van hedendaagse moderne black metal willen blijven. De helden uit begin jaren negentig worden geëerd met een sound die we eigenlijk verwachten uit het land van de duizend meren aan de andere kant van onze aardkloot. Nox brengt immers het soort chaotische, striemende old school black metal die we ook kennen van Finse acts genre Sargeist en Horna. De hysterische naar oeroude Enslaved neigende vocalen van het debuut hebben plaats geruimd voor een sappiger stemgeluid waar meer speekselproductie aan te pas komt en de old school productie past het plaatje als gegoten. Nox slaagt met deze EP perfect in haar opzet want nostalgisch kijk ik terug naar de oude obscure black metal tijden die hier twintig minuten lang herleven. Met opgeheven vuist in de lucht probeer ik het aanstekelijke refrein uit opener “Espectro” mee te brullen met die héél beperkte notie die ik van het Spaans bezit. Ook de drie navolgende tracks doen mijn bloed met hun rockende riffs en effectieve drumslagen koken. Nox katapulteert zich meteen naar de top van de Columbiaanse black metal scene. Niet dat daar veel moeite aan te pas komt, want naast Inquisition – je weet wel, de Immortal-klonen die ondertussen vanuit de VS opereren, daagt er niet meteen concurrentie op in mijn grijze celmassa. Fijne ontdekking! Met dank aan Tom van Hypertension Records om deze band op mijn radar te brengen.

JOKKE: 79/100

Nox – Ancestral arte negro (Forever Plagued Records 2016)
1. Espectro
2. Atravesando el umbral
3. Ancestral arte negro
4. Esperando la muerte