Dat het muzikaal gezien niet altijd van een leien dakje loopt, bewijst het West-Vlaamse Āter dat reeds in 1996 als éénmansproject het levenslicht zag. Er gebeurde echter niets met Āter totdat oprichter Wesley Beernaert (Satyrus, ex-Lemuria) in 2004 aan de slag ging met gitarist Mantarok en er een EP geschreven werd. Daarna sloeg het noodlot echter toe en door gecrashte computers ging het materiaal verloren. Jaren later konden er echter vier nummers van een kapotte harddrive gerecupereerd worden. Nadat ze deels opnieuw ingespeeld en geremastered werden, was de EP “Vullighied” eindelijk een feit. Leuk weetje is dat de teksten, die handelen over het misbruik van de elite tegenover het gewone volk, in een oeroude versie van het Vlaamse dialect neergepend werden. De vier nummers van deze EP klinken even archaïsch en old-school als de vuige boerske taferelen die we op de zwart-witte cover gadeslaan tijdens het beluisteren ervan. Het is een rechtlijnig black metal geluid dat, mede door het veelvuldig aanwezige china-cymbaal en het voortrazende tempo, regelmatig knipoogt naar de eerste twee Enthroned-platen en dat ik op basis van Wesley’s andere meer avantgarde en progressieve muzikale bezigheden eigenlijk niet verwacht had. “Vullighied” klinkt dan ook perfect alsof ie in 1996 had kunnen verschenen zijn, maar de riffs zouden nog wat pakkender moeten uitdraaien. Als bonus werd nog het sterk afwijkende “Diatomacious ooze” toegevoegd dat eerder in het blackened death en horrorhoekje kan geplaatst worden en waarin de vocalen een hysterische vorm aannemen. Deze avantgarde song werkt echter als een tang op een varken en het is me een compleet raadsel waarom Wesley dit futuristisch klinkend gedrocht wou koppelen aan vier veelbelovende oerconservatieve nummers. Ondertussen heeft Wesley de nodige muzikanten weten strikken om van Āter een volwaardige band te maken en muziek te schrijven. Benieuwd naar meer (als de lijn van de eerste vier nummers doorgetrokken wordt tenminste)!

JOKKE: 78/100

Āter – Vullighied (Eigen beheer 2019)
1. ‘d Oere
2. De strontroaper van Abjille
3. Oes vorvoadern vochten
4. Valkennacht
5. Diatomacious ooze