Regarde Les Hommes Tomber is één van de vele bands die de Franse extreme metal-scene de afgelopen jaren mee vorm heeft gegeven. Ok, zo inventief als een Deathspell Omega of Blut Aus Nord is het kwintet niet, maar net als genregenoot The Great Old Ones, weten ze een geslaagde kijk op black metal te brengen waarbij invloeden van sludge en post-metal niet te ontkennen vallen. Met “Ascension” is de band uit Nantes toe aan haar – altijd moeilijke – derde langspeler. Het is tevens het sluitstuk van een trilogie die begon met het gelijknamige debuut uit 2013 en twee jaar later een vervolg kreeg middels “Exile“. Zoals steeds bezingt de band de meest opmerkelijke hoofdpersonen uit de heilige geschriften die allemaal gevangen worden door het lot, de onvermijdelijke weg naar verlies en nederlaag. Nadat het sympathieke Les Acteurs de l’Ombre Productions de band uit de startblokken deed schieten, pikte het grotere Season Of Mist de band op om naar een hoger niveau te tillen. De post-hardcore-elementen die nog in de metalen fundamenten van het debuut doorschemerden werden op “Exile” verdrongen door meer extreme elementen uit black en death metal en ‘Ascension” laat horen dat black metal nu nóg prominenter aanwezig is. En productioneel gezien knalt alles nog vetter uit de boxen dan voorheen; het komt de apocalyptische geladenheid van de plaat alleen maar ten goede. Dat maakt het smullen van de beklijvende post-metal melodieën van “The renegade son” die elke luisterbeurt weer blijven nazinderen en waarin ook heldere sacraal aandoende zang opduikt. Zanger T.C., die er sinds de tweede plaat bij is, heeft zichzelf weten overtreffen en perst werkelijk verbluffende en gevarieerde (semi-)screams uit zijn strot. De start van “The crowning” bevat een heuse Svartidauði-vibe om vervolgens die typische trage gitaarakkoorden tussen de daaropvolgende beukstukken als rustpuntjes te laten terugkeren. “Stellar cross” laat het tempo grotendeels dalen en zet voortdurend in op atmosfeer, ook al ontpopt het nummer zich tussen de mid-tempo start en beklijvende finale tot een vervaarlijk monster. “La tentation” is een kort spookachtig instrumentaal nummer dat ons even op onze positieven laat komen alvorens Regarde Les Hommes Tomber in het afsluitende “Au bord du gouffre” nog eens alles uit de kast haalt. “Ascension” is een waardig einde voor deze trilogie en zal fans van moderne black ongetwijfeld kunnen bekoren.

JOKKE: 90/100

Regarde Les Hommes Tomber – Ascension (Season Of Mist 2020)
1. L’ascension
2. A new order
3. The renegade son
4. The crowning
5. Stellar cross
6. La tentation
7. Au bord du gouffre