Mijn gebeden werden eindelijk aanhoord want op “Monarchy of shadows” keert het uit Brooklyn afkomstige Tombs ein-de-lijk wat meer terug naar de agressie van het onvolprezen “Winter hours“. Of het aan de vernieuwde line-up ligt weet ik niet, maar met nieuwbakken drummer Justin Spaeth, gitarist Matt Medeiros en bassist Drew Murphy aan boord, lijkt bandleider Mike Hill het heilige vuur terug gevonden te hebben. “Monarchy of shadows” moge dan wel een EP zijn, met een speelduur van 35 minuten gaan we nu niet janken. De titeltrack vliegt er na een intro met duistere ambient afkomstig van Locrian’s Terence Hannum’s, meteen stevig in en het gaspedaal wordt in de twee daaropvolgende tracks telkens nog een tikkeltje dieper ingeduwd. De black metal-invloeden spatten van het vinnige riffwerk af en elke snare-aanslag van de snelle knuppelpartijen is dankzij een uitstekende productie hoorbaar; daar wrong het schoentje in het verleden wel al eens. Het zou natuurlijk Tombs niet zijn als we tussen het black metal-riffwerk ook niet enkele melodieuze post-metal leads geserveerd zouden krijgen en in “Necro alchemy” heeft het kwartet nog een heuse sloophamerriff voor ons in petto. De cleane zang die op “Savage gold” en “The grand annihilation” veelvuldig werd ingezet is nog steeds aanwezig, maar beter gedoseerd, net als de new wave, goth en post-punk invloeden. In het (relatief) rustigere “Man behind the sun” zijn ze nog het meest voel- en hoorbaar aanwezig, mede dankzij het inzetten van piano. “The dark rift” heeft dan weer ruimte voor strijkers, maar verwacht hier geen typisch klassiek geschoolde input want de viool wordt op een vrij extreme manier aangewend en produceert scheurend gepiep. Verantwoordelijke van dienst is Benjamin Karas van de folk black metal band Windfaerer. Diens frontman Michael Gonçalves horen we tevens als gastzanger op “Path of totality (Midnight sun)“. Het betreft hier een nieuwe versie van de titeltrack van Tombs’ tweede langspeler die hier door de knallende productie nóg beter tot zijn recht komt. Geweldige EP die een Tombs in bloedvorm laat horen!

JOKKE: 86/100

Tombs – Monarchy of shadows (Season Of Mist 2020)
1. Monarchy of shadows
2. Once falls the guillotine
3. Necro alchemy
4. Man behind the sun
5. The dark rift
6. Path of totality (Midnight sun)