Na de vorig jaar verschenen demo is het nu menens voor Hohenstein want in de vorm van “Weisser Hirsch” wordt een eerste langspeler openbaar gemaakt. Purity Through Fire is het label van dienst en heeft ons de laatste jaren al meermaals aangenaam weten te verrassen. We weten ondertussen dat vernieuwing of experiment zelden te rijmen vallen met bands uit hun stal en dat is ook op dit Hohenstein van toepassing. Achter de band gaat het duo Cernunnos (zang/gitaar) en Caedem (drum) schuil, waarbij die eerste ook gekend is van Meuchelmord. Daar waar die band gaat voor de rechttoe-rechtaan aanpak van het genre, kiest hij met Hohenstein voor een meer getemperde koers. Ongeacht zijn kijk op black metal, ook hier zijn de gekende clichés en traditionaliteit alom vertegenwoordigd. Toch weet de monochrome, melancholische aanpak van Hohenstein heel af en toe mijn gevoelige snaar te raken. Tegenover de hypnotiserende riffs en repetitieve drumpatronen van een nummer als “Sundalschlacht” staan immers ook catchy hooks en majestueuze melodieën, waardoor het alom deprimerende van DSBM – wat mij betreft gelukkig – geweerd wordt. De tsjilpende vogeltjes en het berustend gitaargetokkel van “Brøhn” voelen zelfs als een oase van rust aan. Ik kan perfect snappen dat Hohenstein voor veel liefhebbers van zwartmetaal te rustig en te braaf is en de soms voortkabbelende aanpak slaapverwekkend kan werken. Echter voelde “Weisser Hirsch” tussen al het geweld dat hier dagelijks passeert eerlijk gezegd wel eens als een verademing aan. Toch vrees ik dat ik dit duo volgende maand al weer vergeten zal zijn want daarvoor zijn de negen nummers toch te weinigzeggend en opzienbarend om écht te blijven hangen en te concurreren met de stortvloed aan nieuwe releases die onder de naald van mijn vinylspeler willen belanden.

JOKKE: 65/100

Hohenstein – Weisser Hirsch (Purity Through Fire 2020)
1. Kriegsvintar
2. Sundalschlacht
3. Grüner Altar
4. Ahnengrab
5. Brøhn
6. Ewige Flamme
7. Runenkrieger
8. Algiz in brand
9. Neue Ufer