Je kan er haast je klok op afstemmen dat er elk jaar (max. twee jaar) een nieuwe plaat van Grafvitnir verschijnt. Dat resulteerde sinds de oprichting in 2007 in maar liefst zeven langspelers en op één demo na, concentreren de twee Zweden zich blijkbaar ook alleen op full-lengths. “Necrosophia” en “Keys to the mysteries beyond” haalden het tot op onze ‘redactie’. “Venenum scorpionis” dat begin 2019 uitkwam, bleef onder onze radar. Wie de muzikale uitspattingen van Niantiel en Mordrus al langer dan vandaag volgt, weet perfect wat hij of zij ook van het nagelnieuwe “Death’s wings widespread” mag verwachten. Geselende maar ook melodieuze Scandinavische black met occulte insteek (zonder circustoestanden weliswaar) waarvoor het onvolprezen Setherial debuut “Nord“, inclusief sporadische aanwending van akoestische gitaren die een subtiele middeleeuwse flair toevoegen, nog steeds als blauwdruk lijkt te gelden. De erg sappige scream is, zoals steeds, vrij prominent in de mix aanwezig en bijna de helft van de nummers wordt ook in de moerstaal gekeeld, terwijl dat voorheen slechts sporadisch gebeurde. Het draagt bij aan het authentieke gevoel van second wave black metal. Ook oude Abigor (de vocalen) en landgenoten als het terziele gegane, en in het geval van Zweedse meloblack dikwijls over het hoofd geziene Sorhin en Thy Primordial gelden nog steeds als referentie. De koude en ijzige tonen lijken wel voort te komen uit mystieke dorre landschappen en dragen een ijskoude sneeuwstorm van beklijvende riffs en huiveringwekkend sinistere gitaarmelodieën aan. De snijdende en striemende tremolo’s voelen als een ware kastijding aan en het tempo ligt doorgaans erg hoog. Hierdoor blijft onderlinge inwisselbaarheid van de nummers altijd wel wat op de loer liggen bij een Grafvitnir plaat. Liefhebbers en verzamelaars van Zweedse meloblack kunnen echter nog amper om Grafvitnir heen en zullen de band met wijd opengesperde vleugels omarmen, maar of het nu absoluut noodzakelijk is om alle zeven langspelers netjes in de platenkast te hebben staan, laat ik aan u over.

JOKKE: 79/100

Grafvitnir – Death’s wings widespread (Carnal Records 2020)
1. Midnattsskogens isande lockrop
2. Helvetesnatt
3. Death’s wings widespread
4. In infinitum
5. Into the unknown
6. Det glimrande djupets kall
7. Wound in night’s flesh
8. Inner void
9. Wings of the night
10. I häxmånens sken