Verwoesting” is het eerste teken van leven van het Nederlandse Wroth nadat het duo Jeroen (beter gekend onder zijn blackmetalalias Morden Demstervold) en Bram (ex-Folteraar, ex-Hidden Dagger) de koppen eerder dit jaar na een hiaat van drie jaar terug bij mekaar stak. Uit de eerste drie levensjaren van Wroth blijven drie demo’s voor het nageslacht achter. Nu zijn de heren dus terug en deze nieuwe EP heeft zijn naam alvast niet gestolen, want de tien nummers hakken menig boom tot brandhout. “10 tracks of necro forest metal” zegt het duo zelf. We moeten dan instant aan “Folkloric necro metal” denken, de eerste en enige plaat van Sort Vokter, een kortstondig zijproject van Ildjarn. Niet alleen muzikaal, maar ook qua overlappende natuurthematiek en gebruikte hoesfotografie moeten we het precies niet al te ver gaan zoeken. Ildjarn en Sort Voktr vallen in de eerste helft van de glorieuze jaren ’90 te situeren en ook Wroth lijkt een broertje dood te hebben aan al wat naar modernisme binnen black metal ruikt. De tien misantropische nummers, inclusief intro- en outro, worden er in een krappe 25 minuten doorgejaagd. Geen post-invloeden of dissonante chaos hier, maar rechttoe rechtaan simpel maar effectief gitaarwerk met rockende vibes waarbij oude Darkthrone ook nooit veraf lijkt. Tussen de haatdragende gevoelens die vooral middels het up-tempo materiaal tot uiting komen, heb je ook een traag en instrumentaal nummer als “Nature’s gloom” dat repetitief en eerder terneergeslagen klinkt. Ook “Stone oak” is eerder mid-tempo en is opgebouwd rond een heerlijke glooiende riff. “Nightwoods” is het tweede instrumentale nummer dat opnieuw draait rond het hypnotiserend effect van herhaling, alleen wordt hier beduidend sneller gemusiceerd. Leuk detail is dat het aftikken van de drummer bij menig nummer mee opgenomen werd; het draagt bij tot het organische live gevoel dat gecreëerd wordt in plaats van naar een klinisch opgenomen studioplaat te zitten luisteren. Overtollig vet druipt er niet meteen van de analoog opgenomen en ongecompliceerde songs af en over songeindes werd niet al te lang nagedacht. Het geheel piept en kraakt langs alle kanten wat bijdraagt tot het auditief discomfort dat trotse bezitters van een cassettedeck te beurt zal vallen als ze “Verwoesting” afspelen. Heerlijk!

JOKKE: 78/100

Wroth – Verwoesting (New Era Productions 2020)
1. Intro
2. Thorns
3. Nature’s gloom
4. Inner forest
5. Stone oak
6. The felling
7. Nightwoods
8. Wandering
9. Hatred II
10. Outro