De grootste uitdaging tijdens het beluisteren van een Grafjammer album is onbewogen op je stoel blijven zitten. Ook nu weer roepen de negen nummers die op “De zoute kwel“, langspeler nummer drie, prijken op om de ballen uit het ballenbad van dochterlief alle kanten van de woonkamer uit te gooien en als een bezetene op haar van de Sint gekregen schommelpaard te keer te gaan. Primitieve Nederlandstalige Necrorock noemen de heren hun opzwepende zwartmetalen klanken en die vlag dekt de lading wel. Daar waar menig black ’n roll band voortdurend in dezelfde regionen blijft baggeren, valt er bij Grafjammer heel wat meer variatie te horen. Drummer Jahwe stuurt alles in goede banen, of het nu zwaar hakkend, met een rockende schwung en rollende basdrums of middels allesvernietigende blastbeats is. Ook het riffwerk van Jouter en Jeroen klinkt bijzonder effectief: de ene keer vurig en explosief zoals in de opzwepende binnenkomer “Jajempriester“, de andere keer wat meer ingetogen en melodisch (“Zelfverminkers & spiritusdrinkers“) en ook een goedgeplaatste gitaarsolo mag zo nu en dan niet ontbreken. Bassist Jelle is trouwens ook onmisbaar in het muzikale geheel want zijn zwaar ronkende snaren zorgen voor extra punch en diepgang. Luister maar een naar zijn bijdrage in “De kinderen branden” of de slepende afsluiter “Kolkgat“. Bijkomend pluspunt zijn de erg gesmaakte Nederlandstalige teksten die Jorre uitspuwt. Het verdient dan ook aanbeveling het tekstvel bij de hand te nemen en je zo te verdiepen in de teksten die handelen over misantropie en dood in combinatie met Nederlandse volksverhalen, spookverhalen en nautische onderwerpen. Die maritieme inspiratie is natuurlijk niet nieuw voor de band en deze keer wordt die invalshoek in een nummer als “De bakboordshand” middels toepasselijke accordeonklanken van Jacco De Wijs (Heidevolk) extra onderstreept. Mijn absolute favoriet is het alles vermorzelende “De bijlman van trecht” dat geen spaander heel laat van al wat er op deze alternatieve toeristische trip doorheen Utrecht op het pad van de heren komt. Op dit nummer horen we Galgevot (van partners in crime Wrang) meekwelen en ook op het zinderende “Affreus. Infaam. Abject.” en het cool getitelde “Bijbelgordelgesel” staat hij Jorre bij. “De zoute kwel” is de ideale plaat om al die opgekropte coronafrustraties de vrije loop te laten. Vooral live staat Grafjammer steeds garant voor een demolition party, maar ik moet zeggen dat de heren er met glans in geslaagd zijn hun live-energie ook op plaat te capteren, dus hopelijk zijn we snel van dat kutvirus verlost en kunnen we armen en benen op een Grafjammer concert losgooien.

JOKKE: 81/100

Grafjammer – De zoute kwel (Folter Records 2020)
1. Jajempriester
2. Affreus. Infaam. Abject.
3. Zelfverminkers & spiritusdrinkers
4. De bijlman van trecht
5. De bakboordshand
6. Bijbelgordelgesel
7. De kinderen branden
8. Maak het kort
9. Kolkgat