In the mood voor een lekkere bak grafherrie? Zoek dan niet verder want met Pestis Cultus self-titled debuut zit je aan het juiste adres. Pestis Cultus is eigenlijk een doorstart van de band Snorri die in een tijdspanne van twee jaar twee demo’s en een split met Vetëvrakh uitpoepten. De drie jeugdvrienden uit het Australische Perth hebben een verleden in bands als Drohtnung, Grave Worship en Mors de Corpus; stuk voor stuk geen fijngevoelige orkestjes en ook de nieuwe start Pestic Cultus is doordrongen van verrotte lichaamssappen en die typisch Australische rebelse geest. Het resultaat zijn zeven nummers, naast een intro en outro die door Mortiis gecomponeerd werden, die een spectrum beslaan gaande van gewelddadige, chaotische en sepulchrale snelle black metal tot sinistere downtempo vuiligheid en vunzigheid. Het geheel is voorzien van een echoënde grafputkrijs overgoten met een verrot, satanisch, necro, terroriserend black (death) metalsausje. Gek genoeg houdt Pestis Cultus er een paradoxale compromisloze en openminded aanpak op na die een middelvinger opsteekt naar traditionalisme en unorthodoxe black. Zo ronkt een nummer als “H.H.L.” als een op hol geslagen Zweedse deathmetalgitaar terwijl “To the old ruins” dan weer grossiert in maniakale tempowisselingen en drumpatronen die van de hak op de tak springen, dit vergezeld van vocale horrortaferelen. De rauwe organische productie en mastering door Moonsorrow’s Henri Sorvali’s maakt het plaatje af. In 31 minuten tijd krijg je een soundtrack te horen voor zo wat alle mogelijke negatieve gedachten en gevoelens die de kop kunnen opsteken.

JOKKE: 77/100

Pestis Cultus – Pestis Cultus (Signal Rex 2021)
1. Lazarus
2. Into the endless darkness
3. Black mass
4. Cursed
5. Black tongue hymn
6. H.H.L.
7. Abel de la rue
8. To the old ruins
9. Apocrypha