Even had ik schrik dat mijn laptop ging flippen op de tracklist van “Life of a purgist“, maar dat bleek ongegrond te zijn. In elk geval intrigerende songtitels die het Deense Udånde voor de zeven songs op dit debuut bedacht. De bandnaam betekent zoveel als “(zijn laatste adem) uitblazen”, dan heb je meteen een idee van de thematische insteek van Udånde. De main man achter deze band is de heer Rasmus Ejlersen die ook als live-bassist voor het geweldige Afsky actief is. Udånde is zijn soloproject maar naast het componeren van de muziek, het schrijven van teksten en het inspelen van de bas-en gitaarpartijen, liet hij zich voor het zang- en drumdepartement door twee sessiemuzikanten bijstaan. De vocalen komen uit de strot van zijn landgenoot Lars Johansson (Abscission en Defilementory) en voor de drumpartijen werd beroep gedaan op de Slovaak Miro Raučina (o.a. Abortion). Ook het – overigens geweldige – cover artwork is van de hand van een Slovaak, de voor mij onbekende Peter Polach. Zoals de bandnamen van de huurlingen doen vermoeden, zijn deze acts eerder in het deathmetalgenre actief. Op Udånde echter kunnen we ontegensprekelijk een atmosferische postblackmetal post-it kleven. De gierende en beklijvende tremolo’s en uitwaaierende postmetal gitaarlandschappen zijn in overvloed aanwezig en tillen de gure blackmetalbasis naar ongekende hoogtes. Het ene na het andere emotionele hoogtepunt komt – in lijn met de vulkaan op de cover – tot een eruptie. “🜄” is hier misschien wel het meest adembenemende voorbeeld van. Je moet niet vrezen dat Udånde te melig klinkt, dat maken nummers als het heftige “🜁” en “🜃“, waarin de vocalen wat meer naar deathmetalregionen neigen, meer dan duidelijk. Deze songs laten horen dat er voldoende woede en agressie in Rasmus zijn composities schuilgaan. Kabbelende, rustige intermezzi zijn er – op de intro van “Epilogue” na – niet echt. De piek- en dal dynamiek blijft met andere woorden achterwege. De basis is bijna volcontinu stevig te noemen waarbij de postmetalleads voor extra crescendo’s zorgen. Ook ellenlang uitgerokken ingetogen passages vallen er niet te bespeuren. Alle zeven nummers klokken dan ook mooi tussen de vijf en zes minuten speeltijd af. Liefhebbers van het genre zullen ongetwijfeld niet onberoerd door “Life of a purgist” achterblijven. De plaat was in een mum van tijd uitverkocht – ook ik viste achter de mazen van het net – maar niet getreurd want een repress is voor later op het jaar gepland. Imposant debuut!

JOKKE: 85/100

Udånde – Life of a purgist (Vendetta Records 2021)
1. +
2. Prologue
3. 🜂
4. 🜄
5. 🜁
6. 🜃
7. Epilogue