Voor de release van Koldovstvo’s (Колдовство) debuut hebben we met een tripartite van doen waarbij ons eigenste Babylon Doom Cult Records samen met Extraconscious Records instaat voor de vinyl- en CD-release. Fólkvangr Records verzorgt de tapeversie. Veel is er niet geweten over deze Russische band waarvan de naam zo veel als “hekserij” of “tovenarij” betekent, niets eigenlijk. We zouden kunnen speculeren of de gelijknamige frontvrouw van het Canadese Sortilegia hier iets mee te maken heeft, daar zij van Russische origine is, maar we doen het niet. De drie schimmen op de achterzijde van de hoes is waar we het mee dienen te stellen. Heerlijk dat mystiek en anonimiteit in deze dagen überhaupt nog mogelijk is. Zes composities prijken er op debuut “Ni tsarya, ni boga” (“Ни царя, ни бога” ofte “Noch de tsaar, noch God” of “no Gods, no masters” als je wil) waarvan de laatste dienst doet als outro. Wat meteen opvalt als het eerste nummer uit de boxen schalt, is de ijle, vluchtige en winderige sound die klinkt alsof het gitaarwerk met extra veel eiwit opgeklopt is om het geheel extra luchtig te houden. We moeten bij dit type productie meteen aan NLBM-bands als Laster of Vuur & Zijde denken, aan die eerste des te meer daar de bezeten suïcidale screams ook high-pitched en ijl klinken. De veelvuldig ingezette heldere zang verraadt dan weer een gezonde dosis oude Ulver adoratie maar ook het minder gekende Bak De Syv Fjell mag hier zeker niet onvermeld blijven. De knipoog naar een band als Laster lijkt me bij momenten zo groot dat ik haast Nederlandstalige woorden meen te ontwaren in de heldere gezangen. Of is het toch Russisch? Het spookt in mijn gedachten. De lage tonen komen pas door als de volumeknop een heel eind opengedraaid wordt en dan klinken ze al snel wollig en missen wat definitie. Voor de rest past deze specifieke ietwat lofi-achtige productie deze behekste vorm van black metal als gegoten. De Russische folkloristische touch komt vooral naar voor in de spoken word samples van “IV” en in het cleane glimmende gitaargetokkel dat vrij prominent in de mix staat, een hallucinogeen effect uitoefent en boven de intrigerende mystieke riffs uittorent. Melodieuze, glinsterende en bijwijlen triomfantelijk tonen stijgen als het ware wonderbaarlijk op, samen met een koor van echoënde zingende stemmen die jammeren en huilen, uit de verte aan komen zweven en weer als een zeebriesje verdwijnen. De atmosfeer wisselt tussen mysterieus, rauw, romantisch, spookachtig, bovennatuurlijk en glimmend. Het levert een gloed van schoonheid op te midden van een brok dreiging en ellende. Deze emotionele tweespan komt ook naar voor in het intrigerende schilderij dat de cover siert en waarvan ik graag de uitvoerende kunstenaar zou kennen, maar aangezien Koldovstvo dweept met mysterie dien ik mijn verbeelding de vrije loop te laten gaan op de penseeltrekken die in een goudgele gloed ondergedompeld zijn. We zien een elegante en wellustige vrouw die half ineengedoken op haar bed staat, met haar rug tegen de muur gekeerd. Haar slaapkamer is gevuld met water dat via het raam naar binnen stroomt en ratten die weldra aan haar tenen zullen komen knabbelen. Is dit het startschot van de zondvloed? Haar matras lijkt wel een zinkend schip waarop ze zich reddende dient te houden en, ook al kunnen we de emoties niet op haar gezicht aflezen, we ontwaren een beangstigende visie van schoonheid en gevaar die perfect gealigneerd is met de muziek van Koldovstvo. “Ni tsarya, ni boga” is een intrigerende gevoelsplaat voor liefhebbers van de aangehaalde Nederlandse en Noorse referenties maar ook van romantische Oekraïense of Poolse acts of het wat avontuurlijkere Circle Of Ouroborus.

JOKKE: 87/100

Koldovstvo – Ni tsarya, ni boga (Babylon Doom Cult Records/Extraconscious Records/Fólkvangr Records 2021)
1. I
2. II
3. III
4. IV
5. V
6. VI