Naast de vele ietwat progressieve/moderne/”hipsterige” blackmetalbands die Nederland rijk is, is er natuurlijk ook nog een legioen bands dat qua muzikale smaak ergens halfweg de jaren ’90 lijkt te zijn blijven vaststeken. We juichen beide kampen toe! Ravenzang behoort overduidelijk tot die laatste categorie, dat bewees het duo al middels twee demo’s en de eerste langspeler “Uit een duister verleden“, die in tussentijd wel wat meer gegroeid is en nu een hogere score toebedeeld zou krijgen. In de herfst van vorig jaar doken zanger/drummer Vaal (Tirgûl, Vaal, Wyvern, Old Tower) en gitarist/bassist en Wyvern-collega Imperiosus in hun bunker om vier nieuwe songs live vast te leggen, wat resulteerde in deze rehearsal tape, een format waarvan we toejuichen dat het de laatste paar jaar weer terug van weg is geweest. Alles komt terug, nietwaar? De vier nummers die we in een kwartier te horen krijgen grijpen terug naar de essentie van waar het bij black metal (voor deze heren althans) om draait: grimmige gitaarriffs die allerhande duistere gevoelens opwekken en raspende zang die een misantropische, in het Nederlands vertolkte, boodschap verkondigt. Op “Het donkere pad” wandelen we nog enigszins met een gematigd maar heerlijk meedijend rockend tempo, maar wanneer we de “Tempels van vuur” in het zicht krijgen, trekken we enkele spurtjes en worden de riffs wat feller. “Wereld zonder einde” is het meest vinnige nummer op deze rehearsal tape en bevat een heerlijk rockende ietwat punky vibe. De vocalen gaan vlak voor het einde ook even lekker in het rood. “Vlammenvisioenen” is wat repetitiever van karakter, maar bevat dat barre en bitse verslavende riffwerk waarvoor we destijds onder andere voor het genre vielen. Ravenzang weet tot de essentie door te dringen. Liefhebbers weten voldoende. Prima sound trouwens voor een live opgenomen tape!

JOKKE: 80/100

Ravenzang – Rehearsal III (New Era Productions 2021)
1. Het donkere pad
2. Tempels van vuur
3. Wereld zonder einde
4. Vlammenvisioenen