Wanneer de promomail een referentie maakt naar V. Einride van Whoredom Rife, Levninger van Knokkelklang en Cernunnus van Manes/Manii, dan spitsen wij hier bij Addergebroed de oren. De drie kwamen elkaar dankzij samenwerkingen onder de grijze, leerachtige vleugels van het eminente Terratur Possessions tegen, en brouwden samen de haatdragende en van alle perspectief op hoop onttrokken triptiek die we hier nu bespreken. Wie enigszins met bovenstaande bands bekend is, weet meteen wat hij/zij kan verwachten, en laten we jullie meteen geruststellen: Syning gaat exact op dat elan verder. Opener “Atter igjen kommer mørket krypende”, vrij vertaald naar “Yet again the darkness comes crawling“, zaagt de botten van je gehoorstelsel vakkundig tot gruis, zonder enige blijk van compassie of mededogen en met maar één duidelijk doel voor ogen: de miserie die bij ieder levend wezen diep in de ziel vervat zit oproepen en als een vulkaan over zichzelf doen uitbarsten. Goed ja, zoiets toch. Thematisch zitten de heren alleszins perfect op hun plaats, terwijl het asgrauwe weer zich als een zeiknatte wollen deken om onze tere, verkleumde lichamen wentelt, en de globale crisis alsmaar en zonder enige intentie om ooit op te houden door lijkt te razen. De gitaarlijnen worden op “Et siste skrik” dan weer waanzinnig uitgesponnen en onderbouwd met spookachtige ambient, wat als een frisse wind doorheen Syning’s sound zou kunnen gelden, maar het averechtse effect heeft en enkel nog meer verstikkend weet aan te voelen. Afsluiten doet de band voorlopig met “Fortapt”, een beklemmende, akoestische outro die ruimte laat voor sterker aanwezige ambient en omgevingsgeluiden. Ook hier blijf je eerder met een onuitgesproken ongemak achter, net zoals je het graag hebt natuurlijk. Deze debuutlangspeler levert overtuigend muzikantschap en ambitie, en zal de genadeloze tand des tijds ongetwijfeld goed doorstaan. Wie zijn black metal liever van een progressieve toets voorzien heeft, kijkt best even verder – maar je zou het vooral jezelf aandoen. 

JULES: 82/100

Syning – Syning (Terratur Possessions – 2021)
1. Atter igjen kommer mørket krypende  
2. Et siste skrik  
3. Fortapt