Na jaren onzichtbaar en in stilte te hebben rondgedwaald, treedt Half Visible Presence terug uit de schaduwwereld, maar verder dan de schemerzone waagt de band zich niet want het moge duidelijk wezen dat er een afkeer is van het licht. Het eerste teken van leven van Half Visible Presence manifesteerde zich in 2014 als split met Monte Penumbra, maar daarna werd het al gauw stil, waarschijnlijk daar Arvath het te druk had met ondermeer Israthoum. Nu (eigenlijk reeds in september vorig jaar) is er eindelijk nieuw materiaal, ook al is het vrij beperkt in de vorm van een 7″ EP. “Three-faced scapular of death” is een conceptueel werk dat drie perspectieven van de dood belicht: verlies, bevrijding en vergelding. Er werd bovendien een samenwerking aangegaan met de Portugese schrijver José Luís Peixoto die drie exclusieve teksten voor dit project aandiende die als basis voor de lyrics golden. Muzikaal gezien opereert Half Visible Presence in de doomy kant van het extreme muziekspectrum. Het tempo ligt met andere woorden laag, maar de muzikale uitwasemingen zijn zeker nog extreem te noemen daar er overduidelijke black- en deathmetalinvloeden aanwezig zijn. Opener “Loss” bevat een heerlijk bezwerende oosters-aanvoelende gitaarmelodie, emotionele grunts evenals veelvuldige heldere klaaggezangen waar de melancholie vanaf druipt. Een mooie gitaarlead weet tenslotte hard op ons gevoel in te spelen. “Liberation” start met wat akoestisch gitaargetokkel en de gesampelde regenbui schets een aandoenlijk mistroostig kader. Het nummer vloeit over in een eerder depressieve vorm van black metal inclusief een sound die heel wat primitiever en minder krachtig uit de boxen knalt en perfect aansluit bij het geluid dat we kennen van de song “Downwards deathmarch” van de split met Monte Penumbra. Ook hier zijn er heldere vocalen aanwezig die wat aan Ved Buens Ende doen denken en voor tegengewicht voor het screamwerk zorgen. Het inzetten van violen injecteert opnieuw een droefgeestig doomy stijlelement. De vioolmelodie weet zeker de juiste sombere en zwaarmoedige snaar te raken, maar wordt (waarschijnlijk heel doelbewust) veel te abrupt afgebroken, waarna “Retaliation” en zijn macabere duistere ambientintro en creepy vocalen plots een andere, meer morbide setting neerzetten. Half Visible Presence laat op “Three-faced scapular of death” een beklijvend amalgaam aan doom, black en death metal horen. Aanrader!

JOKKE: 80/100

Half Visible Presence – Three-faced scapular of death (Duplicate Records/Nomad Snakepit 2021)
1. Loss
2. Liberation
3. Retaliation