Het Finse Impaled Nazarene is nog lang niet uitgeraasd en getierd ook al insinueerde het lange wachten op nieuw plaatwerk misschien het tegenovergestelde. Zolang dit zootje ongeregeld echter tegenkanting krijgt en het “slachtoffer” wordt van cancelcultuur zullen ze er het bijltje wel niet bij neergooien. Dat zou immers gelijk staan aan plooien en daar hebben deze godslasteraars een broertje aan dood.

Zeven jaar na “Vigorous and liberating death“, die destijds onopgemerkt aan mij is voorbij gegaan, slaat Impaled Nazarene opnieuw toe met diens dertiende (!!!) langspeler, sinds den beginne en na 28 jaar nog steeds met het legendarische Franse Osmose Records als broodheer. Slutti666 en zijn drie kompanen hebben voor “Eight headed serpent” dertien nieuwe splinterbommen geschreven die er in een dik half uur worden doorgejaagd. Perfecte speelduur voor dit plaatje waarop finesse en fijngevoeligheid nergens te bespeuren zijn.

Het traditionele geitenliedje schiet na een sample van een perverse duiveluitdrijving de tracklist in gang. Het onheilige vuur is na drie decennia nog lang niet uitgedoofd getuige de intensiteit die de Finnen aan de dag leggen. Nog steeds horen we een aan Marduk refererend venijn de kop op steken wanneer er zoals in het titelnummer of “Metastasizing and changing threat” voluit plankgas gegeven wordt. Wanneer het smerige rockende pad in een nummer als “The nonconformists” bewandeld wordt, klinkt Impaled Nazarene als een extreme versie van Motörhead met een lekker vunzige basgitaar in de spotlights. Dat is al jaar en dag zo, en de aard van het beestje zal nu niet meer veranderen. Cyber punk sado nuclear metal stond er op de inlay van het debuut geschreven, een omschrijving die nog steeds van toepassing is.

Het jeugdige enthousiasme van weleer is ook nog steeds hoor- en voelbaar onder andere in de vele opzwepende meebrulrefreintjes die het live ongetwijfeld goed zullen doen. De vrouwonvriendelijke lyrics van “Debauchery and decay” zullen ontegensprekelijk voor de nodige controverse zorgen en zijn mijns inziens amper serieus te nemen (dat hoop ik althans). Wat later moet ook de hoer van Nazareth eraan geloven, daar hebben we minder problemen mee. De verrassing zit hem in de staart want “Foucault pendulum” is met vijf minuten speeltijd niet alleen het langste nummer van de plaat, het is ook de traagste compositie die er te bespeuren valt. Ergens bekruipt je het gevoel dat het kwartet je op het verkeerde been wilt zetten om plots toch nog met een fiks pak billenkoek uit te pakken, maar alle SM-zweepslagen lijken in de twaalf voorgaande songs reeds te zijn uitgedeeld. Deze song had van mijn part dan ook gerust achterwege mogen blijven.

Na dertig jaar hebben deze controversiële Finnen nog geen duimbreed toegegeven en aan intensiteit ingeboet waarvoor hulde. “Eight headed serpent” is het bewijs! “We are from Finland, you can fuck off! We are from Finland, go get fucked! Suomi vitun Finland – Finland vitun perkele! Suomi vitun Finland – Finland vitun perkele!

JOKKE: 82/100

Impaled Nazarene – Eight headed serpent (Osmose Productions 2021)
1. Goat of Mendes
2. Eight headed serpent
3. Shock and awe
4. The nonconformists
5. Octagon order
6. Metastasizing and changing threat
7. Debauchery and decay
8. Human cesspool
9. Apocalypse pervertor
10. Triumphant return of the Antichrist
11. Unholy necromancy
12. Mutilation of the Nazarene whore
13. Foucault pendulum