Wie de Portugese rauwe blackmetalscene op de voet volgt, kan niet om Irae heen. Sinds het begin van dit vervloekte millennium streeft Vulturius zijn visie op het genre koppig na, wat ondermeer resulteerde in vijf langspelers en talloze splits met gelijkgestemde zielen. Het zwarte vuur brandt nog steeds krachtig getuige de release van “Lurking in the depths” van afgelopen zomer, de “Korona winter rehearsal of darkness & evil“-live tape aan het bittere einde van 2020 en de nieuwe, raadselachtig getitelde EP “Dangerovz magick zpells from the mesziah of death“.

Deze keer schreef Vulturius eerst alle teksten en verdeelde ze vervolgens over vier nummers. Het verhaal werd in een dronken bui geschreven in een sub-taal die de Portugees – een beetje naar analogie van het magische rijk dat Les Légions Noires creëerden – zelf uitvond. Concreet vertelt “Dangerovz magick zpells from the mesziah of death” het verhaal over een oude gekke tovenaar die een deal sloot met bovennatuurlijke krachten om de wereld te veroveren.

De ellendige openingsscreams geven al aan dat we het komende half uur een bevreemdende ervaring rijker zullen worden. De black metal klinkt smerig, ziekelijk, schrijnend, verscheurd, desoriënterend, disharmonisch en een tikkeltje hypnotiserend. En dat allemaal voorzien van een pure en goudeerlijke sound waarbij links en rechts wel al eens een schoonheidsfoutje in het drumspel genoteerd wordt, ach het draagt bij tot de charme. In het spookachtige, bijna downer-pop-achtige “Part III” laat Vulturius een zachtere maar uiterst sinistere en hopeloze kant van zichzelf zien. Speciaal, soms tenenkrommend slecht maar ook wel een tikkeltje intrigerend en tijdens het inspelen hiervan lijkt hij ook wel goed beschonken of onder invloed te zijn geweest. Sowieso het lelijke vreemde eentje in de bijt op deze EP. Extra punten wel voor de huilende screams die meermaals klinken alsof ik per ongeluk op de staart van een wolf trap.

De eerste paar luisterbeurten was ik niet echt onder de indruk van deze nieuwe EP, maar toch bleef iets me intrigeren om me telkens opnieuw in dit bizarre verhaal onder te dompelen. Ik raad ook u aan om door te bijten.

JOKKE: 78/100

Irae – Dangerovz magick zpells from the mesziah of death (Signal Rex 2021)
1. Part I
2. Part II
3. Part III
4. Part IV