In maart 2019 vond in de Kopenhaagse Mayhem club voor de eerste keer het Vort Fatum festival plaats met een affiche om van te kwijlen. Of wat dacht u van namen als Akitsa, Ascendency, Ærekær, Carved Cross, Grifla da la Secta, Henbane, Jordablod, Jordslået, en Verglas? Een natte droom voor liefhebbers van de Deense Korpsånd cirkel en bakken spijt dat ik niet naar daar afgezakt ben! Toen het Australische Carved Cross toen dus in Denemarken vertoefde, maakten de heren van de gelegenheid gebruik om de handen in mekaar te slagen met Fanebærer, met deze split, uitgebracht op mijn favoriete Deense label Nattetale, als resultaat. De release wordt trouwens opgedragen aan de betreurde Lasse van het ter ziele gegane rauwe blackmetallabel Skjold.

Het duo Fanebærer laat in de twee nummers die het aanleverde met terugwerkende kracht horen dat hun sound in de aanloop naar hun tweede langspeler “Den første ild” uit 2020 een transitie aan het ondergaan was van door punk gedreven black metal naar een meer atmosferische en epische stijl van pagan black metal, weliswaar badend in een sombere en grijzige, grimmige atmosfeer. Wat de heren zo aan dynamiek inleveren, maken ze alvast goed qua duisternis en ze onderscheiden zich nu wat meer van de andere clubleden. Dit vernieuwde geluid maakt tevens dat “Solens kvad” en “Øjne uden syn” dichter aanleunen bij de sound die we van Carved Cross gewend zijn.

Alhoewel. “Absolution” en “Contrition” blinken nog steeds uit qua slome, deprimerende, contemplatieve en negativiteit uitstralende rauwe black metal zoals die bv. ook op “The yawning abyss of perdition” uit 2018 en “Severance of disparity in absolute acrimony” uit 2020 te horen was , maar de productie is toch opmerkelijk “properder” (hoewel dit natuurlijk relatief blijft vergeleken met knallende, afgelikte moderne producties) en bevat iets meer bastonen vergeleken met de ketelherrie die we in het verleden soms door de Tasmaniërs voorgeschoteld kregen. De invloed van de Deense cirkel schemert met andere woorden duidelijk door in deze twee nummers.

Geen wereldschokkende release deze split, maar een nice to have voor wie fan is van één of beide bands.

JOKKE: 77/100 (Fanebærer: 78/100; Carved Cross: 76/100)

Fanebærer/Carved Cross – Split (Nattetale 2021)
1. Fanebærer – Solens kvad
2. Fanebærer – Øjne uden syn
3. Carved Cross – Absolution
4. Carved Cross – Contrition