Over Marras’ debuut “Where light comes to die” konden we twee jaar geleden vrij kort zijn aangezien de band ons generieke Finse black voorschotelde die niet veel uitdaging bood. De heren keren nu terug aan het front met opvolger “Endtime sermon“, een plaat die sensaties van deze ongelooflijk donkere dagen uitlicht: manie, depressie, hopeloosheid, angst, verlangen en de dood.

Marras gooit wat meer symfonische toetsen en bombastische bombarie in de strijd op deze tweede langspeler. In opener “Shadows upon the sacred land” moet ik hierdoor, zeker in combinatie met de scherpe en sappige screams van frontman H, aan Abigor’s “Supreme immortal art” denken. In het titelnummer gaan gitaristen Obscurus en Lord M voluit in de aanval met enkele geweldige riffs en drummer Viltho mag laten horen dat hij een serieus potje op hoge snelheid kan drummen. Het lijkt wel alsof het sextet dan reeds alles gegeven heeft want het navolgende “From the last battleground” laat het aantal bpm grondig zakken ten voordele van meer epiek. Keyboardspeler Rothnuc mag zich hier voluit uitleven met allerhande klanken die het strijdgewoel heroïsch moeten begeleiden. “Gathered to rule” is meer doorsnee qua opbouw en boeit minder en door het drukke karakter van de muziek geraak ik al snel overprikkeld. Het uit keyboards opgetrokken intermezzo “Last judgement” vormt alzo een welgekomen rustpunt, maar ook “My cold grave” raast niet voortdurend door en heeft een sereen middenstuk waarin de ijskou van het graf bijna voelbaar wordt. Met “As nights get darker” en afsluiter “From the soot of Goahti” volgen er ook aan het einde van de plaat nog enkele sterke en goed uitgedachte symfonische blackmetalnummers.

Op het debuut koos Marras ervoor om vier epilogen met akoestische klanken en spoken word in te bouwen die de vaart uit de plaat haalden. Ook nu weer zijn er vier intermezzi ingebouwd, maar deze “prophecies” lijken de flow van “Endime sermon” minder te bruskeren. Op alle vlakken zijn de heren erin geslaagd om met een betere plaat af te komen. Zo hoort het.

JOKKE: 78/100

Marras – Endtime sermon (Spread Evil 2021)
1. Shadows upon the sacred land
2. (1st prophecy) Anointing of the sick
3. Endtime sermon
4. From the last battleground
5. Gathered to rule
6. (2nd prophecy) Last judgement
7. My cold grave
8. (3rd prophecy) Pestilence
9. As nights get darker
10. (4th prophecy) Viaticum
11. From the soot of Goahti