Met knappe releases van ondermeer Warmoon Lord, Ymir, Mooncitadel, Vargrav en Embryonic Slumber bewees het Finse Werwolf Records de laatste jaren een welriekend neusorgaan voor Finse black te hebben. Met het Chamber Of Unlight debuut “Realm of the night“, dat drie jaar na de uitstekende self-titled demo verschijnt, is het wederom raak met een welgemikt schot in ons zwartgeblakerde hart.

Bij Finse black metal zorgt een incestueuze boel tussen bandleden er steevast voor dat er heel wat namedropping bij het neerschrijven van de line-up aan te pas komt. Dat is ook nu weer het geval. Bezieler van Chamber Of Unlight is zanger/bassist/gitarist Necrosis die ondermeer gekend is van Ajattara, Deathchain, Shade Empire en Trollheims Grott. Hij wist drummer Kassare (o.a. Bythos, Deathchain, Forgotten Horror, Horna, Striges, Trollheims Grott) erbij te halen voor het inspelen van de drumpartijen op de demo en vier jaar later vervoegde ook gitarist Leper, die ondermeer ervaring op deed bij Paara, Woland en Ajattara zich bij de band. Met het spelen van concerten in het vooruitzicht werden ook live-gitarist Infection (o.a. Ajattara, Behexen, Bythos, Horna en Hoath) en bassist VnoM (o.a. Cryptborn, Hoath, Horna, Phlegein, True Black Dawn) erbij gehaald. Een mooie dwarsdoorsnede van de Finse blackmetalscene die deze band vertegenwoordigt.

De acht nummers die “Realm of the night” vormgeven, ademen van de eerste tot de laatste noot een midden jaren ’90 atmosfeer uit. Een tijdperk waarin velen onder ons voor het eerst met het verslavende zwarte goedje in aanmerking kwamen. Het is vooral bij de collega’s uit Noorwegen dat Chamber Of Unlight aansluiting zoekt. We denken aan namen als Troll, Covenant, Mactätus en Odium, maar dan met een meer subtiele aanwending van keyboards. Waar het geluid van Chamber Of Unlight nog het meest naar toeneigt is, mede door de vocalen, het door sommigen verguisde Dimmu Borgir. “Realm of the night” zou je kunnen omschrijven als een minder commerciële, wat extremere en minder symfonische voorganger van diens doorbraakalbum “Enthrone darkness triumphant“. In mindere mate horen we ook het geluid van enkele Zweedse klassiekers uit de No Fashion Records en Necropolis Records-stallen terug.

Dat er heel wat passie voor het genre en professionalisme in de uitvoering ervan in de line-up vervat zit, wordt van meet af aan duidelijk. Begeesterende duistere krijsvocalen met af en toe een heldere uithaal en koorstem, sterk gitaarwerk met de ene keer oor voor melodie terwijl er vaak ook vinnig en venijnig op de snaren tekeer gegaan wordt, gedegen dynamisch drumspel en magistrale keyboardklanken vormen de bouwstenen van deze gitzwarte griezelige donkere kamer. De uitgebalanceerde productie die “Realm of the night” aangemeten kreeg houdt het midden tussen die van een rauw en een modern blackmetalabum en maakt het optimaal genieten van de acht composities waar geen échte uitschieters tussen zitten want de kwaliteit is van een constant hoog niveau.

Realm of the night” is dan ook een absolute aanrader voor eenieder die zijn hart verloren heeft aan jaren ’90 black metal. Een plaat die laat horen hoe het destijds allemaal bedoeld was, en één waar ik nog regelmatig naar zal teruggrijpen, net zoals de gelinkte albums uit de inleiding.

JOKKE: 86/100

Chamber Of Unlight – Realm of the night (Werwolf Records 2021)
1. Prooemium
2. Crowns of divinity
3. Revelations of dark crafts
4. On the path of thy shadow
5. From grey tombs
6. Summoning the spirit of the dead
7. Slumber
8. Uncelestial light (The chamber)