De Wit-Russische black metal lonewolf Pa Vesh En nam enkele jaren geleden een vliegende start met een snelle opeenvolging van releases met ondermeer vier stuks in 2018 waaronder debuut langspeler “Church of bones“. In 2019 volgde de EP “Cryptic rites of necromancy” en een tweede langspeler “Pyrefication“. Vorig jaar verscheen enkel de “Burial” EP, die mij om een of andere reden ontgaan is, en in de vorm van “Maniac manifest” presenteert Pa Vesh En ons nu zijn derde full-length.

Reeds van in de beginne belichaamde Pa Vesh En het geluid van totale leegte en dit middels moeilijk te verteren black metal waarin een enorme duisternis op de loer lag en randelementen van DSBM verkend werden. Het inluidende “Homicidal sacrifice” en het daaropvolgende pakkende en spookachtige “The eyes full of honour” klinken alvast als vintage Pa Vesh En maar middels “Chamber of the rotten flesh” komt de Wit-Rus een heel pak directer voor de dag. Je zou er haast op beginnen headbangen. “In the wood of hanged men“, met diens snijdende melodieën die aan hoge snelheid voorbijrazen, heeft een allesvermorzelende uitwerking, net als “Conquerentes de iniqua nece confessionem“, dat echter op doomsnelheid aftrapt en gaandeweg in intensiteit toeneemt.

Met een rauwe, spookachtige en dik kleverige sound kan Pa Vesh En nog steeds in het rauwe blackmetalgebeuren ondergebracht worden, hoewel de productie stelselmatig toeneemt waarbij de weergalmende onderstromen duidelijker te preciseren en onderscheiden zijn. Het etherische “Spellbound by the witchmoon” is hier een mooi voorbeeld van. Let vooral ook op de basgitaar die extra diepte creëert in het sonische verval van Pa Vesh En. “The black coffin” lijkt aanvankelijk een interlude te worden waarin toetsen het voor het zeggen hebben, maar eens het deksel van deze zwarte doodskist opgelicht wordt, ontsnappen er allerhande perverse en onwelriekende klankstanken die op funeraldoomtempo ontbinden. Hiermee vergeleken is “Sister of sin” met diens aanstekelijke melodieën en subtiele vrouwelijke vocalen veel beter verteerbaar, hoewel de bloederige, verstikkende uptempo stukken ook hier niet ontbreken. Anonieme horroreske pianoklanken luiden deze derde langspeler uit.

Maniac manifest” zal de doorwinterde Pa Vesh En-fan hoogstwaarschijnlijk verrassen daar er links en rechts van de geijkte paden afgeweken wordt. Het levert een gevarieerde, maar vooral ook pakkende plaat op.

JOKKE: 82/100

Pa Vesh En – Maniac manifest (Iron Bonehead Productions 2021)
1. Homicidal sacrifice
2. The eyes full of horror
3. Chamber of the rotten flesh
4. In the wood of hanged men
5. Conquerentes de iniqua nece confessionem
6. Spellbound by the witchmoon
7. The black coffin
8. Sister of sin
9. …