Ierse bands liggen niet dik bezaaid in het blackmetallandschap. Unaided b(r)and awaraness levert namen als Altar Of Plagues, Rebirth Of Nefast, Haud Mundus, Slidhr en Myrkr op, maar voor namen als Scáth Na Déithe of Fuil Na Seanchoille moest ik toch al eens een site te raden gaan. Valais is een nieuwe speler op dat gebied. Veel meer kan er niet over deze band gezegd worden daar de line-up net als de Ierse valleien in een dichte mist gehuld is, hoewel het me niet zou verbazen indien de naar IJsland uitgeweken Ier Stephen Lockhart achter de knoppen zat.

Het self-titled debuut telt drie lange composities met twee respectievelijk op piano en akoestische gitaar vertolkte intermezzi. Valais speelt trouwens niet 100% pure black metal daar er in “I” in de vorm van enkele laaggestemde rifflawines ook elementen uit death metal te bespeuren vallen. Het gitaarwerk durft al eens dissonante oorden te verkennen en vertoont ook een licht-progressieve aanpak waarin prachtige leadpartijen en subtiele postblackinvloeden niet mogen ontbreken.

III” bevat dan weer heel wat rockende riffs en stampende tempo’s waarover melodieuze elementen zich etaleren waardoor het een vrij toegankelijk nummer is en bij momenten heel wat minder extreem dan het openingsnummer. Er volgt ook nog een female spoken word sample en mysterieuze rituele koor/keelzang maar over het algemeen is deze bijna op een double digit speelduur afklokkende song iets te lang om heel de rit te blijven boeien.

De bijna veertien minuten durende kolos “V” is heel andere koek en vertoont veel meer diepgang en gelaagdheid. Het tempo is aanvankelijk gezapig en pas rond de vijfminutengrens wordt het gaspedaal ingetrapt waarna er een dynamisch hoorspel volgt met staccato drumspel, rustige melodieuze passages met heel subtiele koorzang en sterke spanningsopbouwen. De vocalen vallen als een soort symbiose tussen hese en sappige screams te bestempelen en blenden dikwijls met de muziek doordat ze in de mix niet te veel op de voorgrond staan.

Valais levert met zijn debuut een mooi eerste visitekaartje af dat hoogstwaarschijnlijk nog wel in één of andere fysieke vorm zal verschijnen. Vind je een band als Schammasch leuk, dan is Valais misschien ook wel iets voor jou.

JOKKE: 79/100

Valais – Valais (Eigen beheer 2021)
1. I
2. II
3. III
4. IV
5. V