Het mysterieuze Trhä heeft met zijn eerste drie releases, waaronder een debuutlangspeler en twee EP’s (“Novej kalhnjënno” en “lhum jolhduc“) reeds een ferme indruk weten na te laten. Allesdoener Thét Älëf achtte de tijd rijp om na deze twee kortere releases een tweede full-length te schrijven. “Endlhëtonëg” is het resultaat en nog steeds snap ik geen snars van waar onze vriend het allemaal over heeft of in welke taal hij teksten en titels schrijft (Albanees las ik her en der?).

Ondanks een tracklist waarop slechts een magere vier nummers prijken, klokt “Endlhëtonëg” op een kloeke 54 minuten af. En in dat kleine uur lijkt het wel also Trhä ons mee neemt op een reis naar een mysterieus en bevreemdend land vol duistere landschappen. Wie een hekel heeft aan ambient en dungeon synth, kan deze plaat eigenlijk best skippen. Ik smaak dit echter wel en zeker als deze genres op zo’n perfecte manier met black metal fusioneren als hier gedaan wordt.

Rauwe black metal met iel gitaarspel vol disharmoniëen, gekwelde en getormenteerde screams die soms naar gekraai neigen en een lofi drumsound vind je terug aan de extreme kant van het geluidsspectrum. Atmosferische ambientsynths met kosmisch karakter die veelvuldig in een monoloog vervallen, staan daar lijnrecht tegenover maar blenden in “Lhaja endlhëjëdahhe nu jahadlhjanva gjëri ha” en “Endlhëdëhaj” ook regelmatig tot een pakkend zwartgeblakerd geheel waardoor gedachten afdwalen naar mystieke werelden. “Endlhëturhën” is dan weer een 100% pure ambient-/dungeonsynthtrack waarin het luiden van klokken voor een rustgevende, bijna doodse hartslag zorgt. De bijna 25 minuten durende titeltrack lijkt aanvankelijk ook uit pure onversneden ambient opgetrokken te zijn, maar na een vijftal minuten barst de zwartgeblakerde hel los en brengt Trhä ons gestaag in bekoring, vervoering en uiteindelijk extase, zeker wanneer er nog bezwerende heldere zang opduikt.

Endlhëtonëg” is een – haast meditatieve – gemoedsplaat geworden die aan het einde van de zomer (welke zomer?) op het juiste moment lijkt te komen en een zekere droefheid inluidt die gepaard gaat met de melancholie van de herfst en de koude van de winter die de komende maanden gaan volgen. Sit back, relax, geniet en laat deze etherische frequenties door je lichaam stromen.

JOKKE: 85/100

Trhä – Endlhëtonëg (Eigen Beheer 2021)
1. Lhaja endlhëjëdahhe nu jahadlhjanva gjëri ha
2. Endlhëdëhaj
3. Endlhëturhën
4. Endlhëtonëg