Finse black metal lijkt de laatste tijd in de aanbieding te zijn want het aantal releases uit het land van de duizend meren dat maandelijks op onze redactie belandt, neemt voortdurend toe. Deze keer is het de beurt aan Hautakammio, een zootje ongeregeld dat de koppen in 2012 bij mekaar stak met de bedoeling een pot zwartgeblakerde metal te spelen. In sneltempo verschenen twee langspelers (“Kukaan ei opasta teitä pimeässä” uit 2013 en “Pimeyden valtakunta” een jaartje later). Beide releases meen ik destijds wel eens gehoord te hebben, maar ze belandden niet in fysieke vorm in mijn collectie. Nu, na een stilte van bijna zeven jaar (waarvan twee in hiatus verkerende), verschijnt de derde worp via Purity Through Fire.

Pimeyden kosketus” werd het beestje gedoopt en dat zou iets moeten betekenen in de aard van “een vleugje duisternis”. Die duisternis lijkt centraal te staan in het “concept” van Hautakammio want de eerste twee langspelers kunnen respectievelijk als “Niemand zal je leiden in het donker” en “Het koninkrijk der duisternis” vertaald worden. Hautakammio betekent dan weer zo veel als “graf”.

Dat vleugje duisternis dat het trio, bestaande uit de kernleden gitarist/songschrijver Grim666 (o.a. Kalmankantaja) en drummer Lima (o.a. Azaghal), voor de gelegenheid aangevuld door de vitriole stembanden en gitzwarte teksten van White Death vocalist Vritrahn, aanbiedt, duurt zo’n klein half uurtje. Zes minuten lijkt voor de heren dan ook de ideale speelduur te zijn voor de vijf composities die ze in de aanbieding hebben.

Nu lijkt een half uur nieuwe muziek weinig te zijn als je weet dat de band relatief lang uit the picture verdwenen is, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit de ideale lengte is voor deze plaat. Misschien zelfs al iets te lang, want het grootste euvel waar “Pimeyden kosketus” aan lijdt is dat de songs onderling te weinig variatie laten horen. Op zich klinkt elk losstaand nummer wel als een cryogene explosie van godslasterlijke black metal al ware het 1997, maar als geheel slaat de verveling vrij snel toe.

De ijselijke productie en het continue spervuur aan tremoloriffs en blasts voelen als een niet aflatende sneeuwstorm aan die instant ijspegeltjes aan snor-, baard, neus- en oorharen creëert, maar door het gebrek aan dynamiek komt het geheel nogal vlak binnen waardoor we niet doodvriezen van de koude, want zelfs ons lauwe enthusiasme doet de mini-stalactieten al smelten.

Ongetwijfeld zijn er velen onder jullie die de zinderende snelheid en opzwepende melodiek van Hautakammio goed kunnen pruimen, maar ik zoek mijn heil inzake Finse black wel bij namen als Warmoon Lord, Vargrav of Mooncitadel.

JOKKE: 69/100

Hautakammio – Pimeyden kosketus (Purity Through Fire 2021)
1. Harhaisen mielen turmlija
2. Pimeyden kosketus
3. Lopun ajan alku
4. Pimeys tuhoaa valon luoman
5. Unohtuva ikuisen ajan hautaan