Spontaan meende ik dat “Stilte” de tweede langspeler was van het uit Klein-Brabant afkomstige zwartgeblakerde doommetalgezelschap A Thousand Sufferings, maar dat was dan zonder het debuut “Burden” uit 2015 gerekend. Deze bleef destijds echter wat onder de radar en pas met opvolger “Bleakness” uit 2018 kon men stilaan doorheen het grijze wolkendek breken, hoewel de albumtitel al aangaf dat we bij dit kwartet geen zonnige, frivole deuntjes moeten verwachten.

Derde full-length dus, dit nagelnieuwe “Stilte“, waarvoor de band de samenwerking met Immortal Frost productions aanging. De heren weten instant te verrassen door een plaat te brengen die in onze moedertaal vertolkt wordt, ik juich dat alleen maar toe. Als Scandinaviërs dat al 30 jaar lang mogen, zie ik helemaal geen probleem in een Nederlandstalige metalplaat, op voorwaarde dat de teksten niet infantiel geschreven zijn. In die val trappen de heren niet; de poëtische woordenstromen schetsen immers duidelijk waar het emotioneel gezien om draait zoals volgende flard tekst uit het titelnummer aantoont: “De schreeuw die volgt / Door niemand gehoord / De onmacht is meer dan ooit / Vergeten, zwervend op de vlucht / De dood komt vroeg of laat / Het zwijgen opleggen / Geen woord zal volgen / De stilte kraait victorie.

Naast de switch van label en de ommezwaai naar Nederlandstalige teksten, werd de hoes van “Stilte” deze keer door Ronarg (Antzaat, Ars Veneficium) verzorgd, en de knappe penseelbewegingen van deze man passen veel beter bij het grijze en grauwe klankenlandschap van de band dan de nogal kleurige, deathmetalgetinte hoes van de voorganger. Laatste wijziging is het feit dat drummer Timo na de opnames besloot de band te verlaten, maar zijn drumstokken zijn bij W in goede handen, daar deze trommelaar in het verleden al een paar keer live voor de band inviel.

Tijd om naar de muziek over te gaan, want dat blijft natuurlijk nog steeds de kern van de zaak. A Thousand Sufferings staat, zoals in de eerste tekstregel van de recensie reeds vermeld, voor een stijlmix van doom en black metal, waarbij ik het gevoel heb dat de blackmetalelementen net wat prominenter aanwezig zijn dan in het verleden. Naast het uitstekende gevoel voor dramatiek en rauwe emoties, is het de semi-rauwe roepstrot van zanger/gitarist PJ (en tevens de man die achter de knoppen zat tijdens de opnames) die A Thousand Sufferings een eigen smoelwerk oplevert en doet opvallen in de massa. Waarschijnlijk niet ieders meug, maar wel “origineel”.

Daar waar opener “Geen helden meer” gestaag aanzwelt tot een melodieuze rollercoaster waarin glinsterende postmetalpatronen doorschijnen, is de sfeer in het daaropvolgende “De eenzame veroveraar” heel wat bedrukter. Deze langgerekte compositie van om en bij de 11 minuten neemt ruim haar tijd om het verhaal van de protagonist te vertellen en meermaals gebeurt dat ook langdurig op louter instrumentale basis. De zwartgeblakerde catharsis die zich echter plotsklaps ontvouwt, veroorzaakt rillingen over ons ganse lijf.

Woestenij der rust” is dan weer meer volgens een golvende dynamiek opgebouwd die halfweg uitmondt in een kolkende blackmetalstroom. “Stilte” is slepend van aard en beukt langzaam op je gemoed in terwijl enkele glooiende melodieuze leadpartijen zwoel rondom jou lijken te dansen. Ook in het titelnummer ontbloot het viertal echter zijn tanden en weet het de perfecte balans tussen agressie en melodie te vinden.

Na vier epische nummers valt met “Weerloos in het ijle” het doek over deze derde langspeler. Het is een korter, volledig instrumentaal nummer waarin een sprankeltje hoop doorheen de het grijze wolkendek lijkt te priemen, hoewel het uitluidende gedonder die hoop al snel terug in gruzelementen doet vallen.

A Thousand Sufferings weet mijn gevoelige snaar op “Stilte” meermaals te raken zonder in klef emo-gedoe, romantisch geneuzel of suïcidale droeftoeterij te vervallen. Probeer de heren zeker eens live aan het werk te zien nu live shows terug op gang beginnen komen.

JOKKE: 85/100

A Thousand Sufferings – Stilte (Immortal Frost Productions 2021)
1. Geen helden meer
2. De eenzame veroveraar
3. Woestenij der rust
4. Stilte
5. Weerloos in het ijle