Met releases van ondermeer Afsky, Solbrud, Ligfaerd, Glemsel, Liosber, Sunken en nu ook Gespenst, heeft het Duitse Vendetta Records een mooi aandeel in de bloeiende Deense blackmetalscene. De wat agressievere bands uit het Scandinavische land dat altijd al de duimen heeft moeten leggen voor de grote broers Noorwegen en Zweden en die aan de Korpsånd cirkel te linken zijn, vinden we eerder terug bij Nattetale en Iron Bonehead Productions, terwijl Vendetta zich meer op de atmosferische getinte spelers lijkt te focussen.

Gespenst, wat Deens voor “fantoom” is, is een duo bestaande uit zanger/bassist/keyboardspeler Galskab en gitarist/keyboardspeler Genfærd. Beide heren delen een verleden in Black Dementia, terwijl we de van Franse origine zijnde Galskab ook nog kennen van ondermeer Glorior Belli en Horned Almighty. Op plaat worden ze bijgestaan door drummer Mads Mortensen die, naast drie andere muzikanten, ook deel uitmaakt van de live line-up. “Den sidste færd” is de opvolger van het in 2016 verschenen debuut “Forfald“. Een hoog tempo houden ze er qua releases niet op na.

En ook muzikaal geen aflatende stroom aan ziedende blastbeats, maar tempo’s die, zoals we van Gespenst gewend zijn, regelmatig ook in de gitzwarte kloven van de donkerste doomregionen afdalen, hoewel snellere passages zeker niet geweerd worden. Gespenst blijft immers een blackmetalband en het gemiddeld tempo lijkt zelfs een tikkeltje hoger te liggen dan op de voorganger, al zou je dat op basis van de trage, haast rouwende openingsklanken en gestage spanningsopbouw van “Dødsfærd” niet meteen vermoeden. “Portal” volgt haast een omgekeerd patroon en schiet met een zwartgeblakerde snelheid uit de startblokken om vervolgens zwaar op de rem te gaan staan, al is dat maar van korte duur en schiet het tempo al snel terug omhoog. Wie goed luistert, merkt noch een kortstondige passage met subtiele heldere zang op alvorens het nummer aan een repetitief doomtempo uitsterft.

Daar waar het debuut uit vier epische songs samengesteld was die op melodieus vlak wat meer postmetalinkleuringen bevatten, kent “Den sidste færd” een ietwat bijzondere opbouw. De plaat start met twee dynamisch composities van om en bij de tien minuten waarin de muziek voldoende ademruimte krijgt en die gescheiden worden door het korte uit horrorklanken opgetrokken “Besværgelse” intermezzo, waarna nog twee compacte songs van zo’n vier minuten volgen. “Rejse” is een atmosferische, slepende doomy blackmetalsong waarin naar het einde toe onverwachts toch nog een snelheidsspurtje getrokken wordt alvorens de intensiteit plotsklaps stilvalt om vervolgens naar de duistere, nautisch aanvoelende ambient en meditatieve heldere koorzang van “Intethed” over te vloeien.

Naast de volledig uit ambient opgetrokken afsluiter, duiken toetsen ook aan het einde van de albumopener op, zij het erg subtiel gebracht. Op productioneel vlak bevat “Den sidste færd” iets minder korrel dan “Forfald” dat wat rauwer klonk, ondanks diens meer melodieuze insteek, en komt de basgitaar (behalve in “Rejse” dan) minder goed door. Deze tweede worp ligt met andere woorden wat beter in het gehoor.

Den sidste færd” is een plaat geworden die een geslaagde fusion tussen Scandinavische black metal, funeral doom en een tikkeltje dark ambient laat horen, maar spijtig genoeg wat aan de korte kant is. Zeker nadat we zo’n vijf jaar hebben moeten wachten op een opvolger voor het knappe debuut, valt een klein half uur wat magertjes uit. Voordeel is wel dat er geen opvulsel op de tracklist staat en dat de flow goed zit. Aanrader!

JOKKE: 81/100

Gespenst – Den sidste færd (Vendetta Records 2021)
1. Dødsfærd
2. Besværgelse
3. Portal
4. Rejse
5. Intethed