Het Finse Kêres kwam pas vrij laat in mijn leven en ontmaagde me middels diens meesterlijke “Lucifer returns to heaven” split met het al even fantastische Cosmic Church. Ook al was het een date die slechts twee nummers duurde, de vonk was er en we ontwikkelden een passionele relatie waarbij ik ook de nieuwe kindjes “Ice, vapor and crooked arrows” en de split met Askeregn liefdevol omarmde en in mijn leven insloot. Ook “Flaming ash“, een nieuwe MLP weet me weer uitermate te bekoren, zeker daar het liefdesspel een dik half uur duurt en dus heel wat meer waar voor je geld biedt dan bands die zich er in de vorm van een EP met een vluggertje vanaf maken.

Bandbrein Atvar liet zich voor de gelegenheid op drums bijstaan door Cosmic Church mastermind Luxixul Sumering Auter. Misschien net daarom dat het geluid van “Flaming ash” eerder aansluiting vindt bij de geniale split van de heren dan bij voorgaande langspeler “Ice, vapor and crooked arrows“. De vijf nieuwe nummers zijn immers grotendeels mid-tempo van aard en staan weer bomvol dromerige melodieuze riffs die een zekere rust uitstralen die ik ’s avonds voor het slapengaan maar al te graag opzoek om de hectiek van de dag mee af te sluiten. Bovendien is de productie wat properder vergeleken met de rauwere sound van “Ice, vapor and crooked arrows” wat de mellow atmosfeer van “Flaming ash” nog duidelijker uit de verf doet komen.

We starten de avond dan ook rustig op “Soldier of furtune” dat alle stress doet wegvallen. Op de gemoedelijke tonen van “Circling shadows” neem ik mijn geliefde bij de hand en walsen we zwoel de nacht en onze slaapkamer in. Onze lusten ontwaken echter stilaan, het is moeilijk onze handen boven de lakens te houden en naar het einde van “Powerless” toe, onbloot mijn muze plots haar tanden, bijt hartsgrondelijk in mijn nek en doet het bloed stromen. We zijn nu goed op dreef gekomen en in het stomende “Fields of march” kletsen haar zweepjes repetitief maar uptempo op mijn blote billen. Nadat we ons hoogtepunt bereikt hebben, vallen we al snoezelend op de melancholieke, Drudkhiaanse tonen van “Into a new life” in mekaars armen in slaap.

Flaming ash” is opnieuw een top release van deze Fin(nen) die zonder blikken of blozen aanspraak maakt op de jaarlijst. Een laatbloeier zijnde, wordt het nu dringend eens tijd om die grote Kêres back catalogue verder uit te pluizen naar oudere zinnenprikkelende releases.

JOKKE: 88/100

Kêres – Flaming ash (Terratur Possessions 2021)
1. Soldier of fortune
2. Circling shadows
3. Powerless
4. Fields of march
5. Into a new life