Tijd om twee acts van eigen bodem wat meer aandacht te geven: het Antwerpse Seethr en het uit Roeselare afkomstige Her Fault, die volgens de metalen archieven respectievelijk black metal en sludge/doom spelen en daarin voldoende cohesie zagen om samen een split te delen genaamd “The presence of absence“. Het resultaat kan op twee fysieke geluidsdragers gescoord worden dankzij een collaboratie tussen het Duitse Maniyax Records en het Belgische Riot Not War Records die zich over de vinylversie buigen en het Oostenrijkse Kvlt and Chaos Productions dat in staat voor de CD-versie.

Seethr bijt de spits af en meteen valt op dat de drie songs die ze voor deze gelegenheid hebben aangeleverd heel wat krachtiger uit de boxen schallen dan hun “Eroding the shrine of submission” EP die wat scheller en dunner klonk. De heren en dame deden er met andere woorden goed aan om de mastering door Andy Rosczyk (o.a. Ultha) in zijn Goblin Sound Studio te laten uitvoeren. Verder constateren we ook dat de zwartgeblakerde sludge van het debuut in opener “Salix pendula” wat meer naar pure black metal opgeschoven is en dat zangeres Cin Morose, ondanks haar ietwat hese screams, venijniger klinkt. De snelle knuppelpartijen van drummer Jens zijn goed te volgen, hoewel de ritmesectie op tijd en stond ook wel gas terugneemt om traag te beuken en grooven. De gitaarsound van J.V.D.B. klinkt dieper en meer duister, maar mist soms wat definitie. Tussen het van een diepdroevige tekst voorziene “Salix pendula” en het mid-tempo startende, maar wat later in furie uitbarstende en zwaar hakkende “Nebulae“, prijkt “Absence” waarin het kwartet verrassend uit de hoek komt door de samenwerking met het dronende Innerwoud aan te gaan. Het resulteert in een erg duister en ingetogen nummer waarin bassist Flaps voor de spoken word stukken instaat en de gitaarversterker en drums stilzwijgen.

Her Fault kende ik niet van naam (en da’s haar schuld!) en ook dit vierkoppige gezelschap heeft in de vorm van de “S.Y.L.” EP reeds een eerdere release op zijn naam staan. “Abhorrent” vervult de rol van intro en diens sinister toetsenspel zouden we eerder op een symfonisch blackmetalabum verwachten, maar met “Her fault/Dulle Griet” schiet de band dan uit de startblokken. Het tempo ligt doorgaans lager dan bij Seethr, maar het moge duidelijk wezen dat er voldoende zwartgeblakerde elementen in de sludge/doom zitten om deze samenwerking te rechtvaardigen. “S.O.D.” start meer ingetogen met een verwrongen gitaarriedeltje en zoekt daarna meer groovende oorden op maar blijft me ergens over hafweg wat te veel in een langdradig stuk hangen. Geef me dan maar het hoekige en uit tegendraadse ritmes opgetrokken “Guilty pleasure” dat zwaar aan het oudere werk van een band als Tombs doet denken, een mooie referentie wat mij betreft.

Prima split, met knap artwork van Wodwo Illustration trouwens, waarop Seethr een mooie progressie laat horen en Her Fault een aangename kennismaking vormt. Steun je lokale scene en schaf deze release aan!

JOKKE: 80/100 (Seethr: 81/100; Her Fault: 79/100)

Seethr/Her Fault – The presence of absence (Maniyax Records/Riot Not War Records/Kvlt and Chaos Productions 2021)
1. Seethr – Salix pendula
2. Seethr – Absence
3. Seethr – Nebulae
4. Her Fault – Abhorrent
5. Her Fault – Her fault/Dulle Griet
6. Her Fault – S.O.D.
7. Her Fault – Guilty pleasure