De vorige Funeral Winds-plaat “Essence” ligt nog geen jaar achter ons of een opvolger ligt alweer klaar in de vorm van “Gruzelementen“. Hellchrist Xul, al jaar en dag de bezieler van deze oudgediende Nederlandse blackmetalband, heeft dus duidelijk niet stilgezeten in zijn in Praag gelegen bunker tijdens het isolement van het voorbije anderhalf jaar. Zeventien jaar na de tweede langspeler “Koude haat” kiest de blackmetalveteraan opnieuw voor een Nederlandstalige titel, maar een volledige plaat in de moedertaal zit er vooralsnog niet in.

Essence” vond ik nou niet meteen het beste Funeral Winds-werk, dus het feit dat “Gruzelementen” zo snel volgde, maakte me aanvankelijk sceptisch. Maar de betere sound (heavy én krachtig) en het beperkter effect op de zang, maken deze zesde langspeler alvast beter klinken. Verder liggen de zes nieuwe nummers me muzikaal ook beter: minder first wave en meer second wave invloeden deze keer. De kwaliteit zakt nergens in, ook al duurt “Gruzelementen” hoop en al iets meer dan dertig minuten, en de zes songs bevatten voldoende hooks en herkenbare refreinen (zoals bv. “The age of fire“) om ze binnen het gegeven van een coherente plaat toch voldoende onderscheidend karakter te geven. Tevens zorgen korte duistere ambientstukjes, zoals aan het einde van de opener, het begin en einde van “Lunar darkness” en de finale van “The sword of Satan” voor sinister cement tussen de songs.

Hellchrist Xul’s haatvolle screams eren de Gehoornde meermaals, maar erg gesofisticeerd gaat het er in zijn lyrics niet echt aan toe. De dood en verderf van het titelnummer komen extra hard binnen doordat er in het Nederlands gekrijst wordt, voor herhaling vatbaar wat mij betreft. Het tempo gaat van gematigd tot alles in gruzelementen slaand, zoals dat het geval is bij de gemene albumopener “Dark rays of his splendour“, die na duivels orgelspel met de kerkdeur in huis valt. Maar zelfs als er aan een ziedend tempo geraasd wordt, weet de basgitaar doorheen het geweld te priemen en een extra dimensie aan de agressie toe te voegen. Ook in “Night of reckoning” krijgt de basgitaar extra punten, net als het pakkende gitaarspel. Het riffwerk behoort trouwens tot het het beste wat we al van Funeral Winds gehoord hebben, met het opzwepende titelnummer en diens zangerige riffs als beste voorbeeld.

Op de uitvoering, zij het qua speelvaardigheden, geluidstechnisch of grafisch valt deze keer nergens iets aan te merken. Hellchrist Xul heeft niemand anders nodig om een beestige, profane en ritualistische blackmetalplaat te maken, dat is duidelijk. Ad Majorem Xul Gloriam: Black metal is intolerantie en “Gruzelementen” wordt opgedragen aan Satan en zijn legioenen. U weze gewaarschuwd!

JOKKE: 82/100

Funeral Winds – Gruzelementen (New Era Productions 2021)
1. Dark rays of his splendour
2. The age of fire
3. Gruzelementen
4. Lunar darkness
5. Night of reckoning
6. The sword of Satan