Naar aanleiding van het knappe volwaardige debuut “Fandens lykteskjær” van het Noorse Ild, surfte en shopte ik op de Bandcamp-pagina van Screaming Skull Records. Daar bleef de gecorpsepainte kale knikker van een zekere Anders Vada me kwaad en lelijk aanstaren vanop de albumhoes van “Vord“, de derde langspeler van zijn éénmansproject Fjøsnisse. Als je weet dat deze band pas in 2019 in het leven geroepen werd, mogen we besluiten dat een output van drie langspelers, een EP, een split met Misanthropic Rituals en enkele singles haast even veel is als waar andere bands een decennium over doen. In je eentje werken, gaat nu eenmaal efficiënter, maar een kwaliteitsmeter of -handhaver is soms ook wel nodig.

Niet in het geval van dit Fjøsnisse want, hoewel de Noor niets nieuws onder de Scandinavische zon laat horen, luistert “Vord” wel prima weg. Alleen is de productie me wat te steriel en generisch, waardoor aan atmosfeer en eigenheid ingeboet wordt. Naast agressievere snelle songs als “Tusser og troll” en “Du skal slå ihjel“, waarbij je je bretellen net zoals de muzikant zelf best goed vastklikt, noteren we ook de nodige black ’n roll in opener “Liksvøpt” en het van slepend naar opzwepend evoluerende “Fjelleventyr“. “Der kommer ei kjærring” laat tussen diens snelheidsuitbarstingen door heel veel melodieus gitaarspel horen terwijl het gematigde “Gjenferd” dan weer een folkloristisch kantje heeft. De black metal van Fjøsnisse wordt immers al drie platen lang geïnspireerd door lokale saga’s en volksverhalen, dus zo vreemd is dat niet. Anders Vada maakt ook veelvuldig gebruik van clean gitaargetokkel maar nergens zo uitgesponnen als op Immortal’s “At the heart of winter” bijvoorbeeld. Voor het afsluitende “Jostedalsrypa” besloot Anders Vada het anders aan te pakken want beladen pianospel en angstaanjagende spoken word passages voeren hier het laatste woord.

Prima gevarieerd plaatje dit volledig in het Noors vertolkte “Vord” dat je zo tussen de subtop releases van een Taake of Tsjuder kunt plaatsen. Om aan deze referenties hun beste releases te kunnen tippen, zal nog net dat extra tikkeltje inspanning nodig zijn.

JOKKE: 79/100

Fjøsnisse – Vord (Screaming Skull Records 2021)
1. Liksvøpt
2. Tusser og troll
3. Du skal slå ihjel
4. Fjelleventyr
5. Der kommer ei kjærring
6. Frossen skog
7. Gjenferd
8. Jostedalsrypa