Je kan er haast je klok op gelijk zetten want zo wat om de drie jaar verschijnt er nieuw werk van het Noorse Furze. De éénmansband van de in Trondheim gebaseerde Woe J. Reaper ging aanvankelijk als Cursed door het leven (1992-1996) om vervolgens twee jaar onder zijn pseudoniem te opereren en tenslotte voor de naam Furze te kiezen, waarmee naast enkele kleinere releases maar liefst zeven langspelers uitgebracht werden. Het nagelnieuwe “Black psych terror” is echter een vijf songs tellende EP. Wie het CD-formaat of tapes nog toegenegen is, wordt beloond want die krijgt de vorige langspeler “The presence…” uit 2018 (die enkel nog maar op vinyl verschenen is) er als gratis toetje bij (de taperelease zal trouwens meteen ook het einde van Apocalyptic Empire Records inluiden). Zo klokt “The presence of the black psyche tormentor” op een kloeke 69 minuten af. Maar wij gaan het enkel over de 26 minuten écht nieuwe muziek hebben.

Volgend jaar heeft Furze – als je de eerste incarnaties meetelt – 30 jaar op de teller staan en nog steeds is Woe J. Reaper’s individuele zoektocht in de fascinerende wereld van black metal niet ten einde gekomen. Wie de band ietwat kent, weet dat Furze bekend staat om zijn primitieve black die volgens de aloude analoge normen voor het nageslacht vastgelegd wordt. In de man zijn visie op black metal is echter ook heel veel plaats voor slepende doom (Darkthrone meets Black Sabbath), psychedelica en zeg maar gerust ronduit excentrieke elementen. Dat is deze keer niet anders.

Natt-tur” is een rustige inleiding voor wat komen zal, maar met “Zaredoo’s knowledge” horen we de primitieve opruiende black metal, geflipte screams en demonische hoongelach, hysterisch jengelende gitaarsolo’s en psychedelische invalshoeken waarvoor Furze gekend staat. De gitaarsound is flinterdun maar gelukkig zorgen enkele wel geplaatste basnoten voor extra diepte. Eigenlijk zou je dit nog het best kunnen vergelijken met het oeroude pre-“Frost” werk van een band als Enslaved, want zij dragen de psychedelica uit hun sound eigenlijk ook al sinds hun begindagen mee.

In “Tactics from beyond” daalt het tempo aanzienlijk (hallo Hellhammer!) en gorgelen de vocalen op necro-wijze terwijl de riffs en drums een heerlijke sludge groove in beweging brengen. Tussen alle vuiligheid door is zelfs nog even ruimte voor een kortstondige melodieuze gitaarsolo alvorens in heerlijke psych n’ black metal te verzanden. Spijtig dat deze finale niet meer uitgesponnen werd want hier had nog wel een duistere trip ingezeten as jet het mij vraagt.

Ook het titelnummer, waarvoor een bizarre videoclip opgenomen werd, laat een exotische combo tussen black metal, stoner, doom en psychedelica horen waarin onze muzikale outsider het vocale experiment niet uit de weg gaat. In het afsluitende thrashende “Powers of darkness” kunnen de ledematen terug volledig los gesmeten worden en worden we via abrupte tempo- en maatwisselingen van het kastje naar de muur geslingerd maar wel steevast met onze vuist in de lucht geheven. Halfweg denk je plots dat het feestje er al op zit, maar Woe J. Reaper herpakt zich gelukkig al snel om nog even door te jengelen en ons nog een paar keer op het verkeerde been te zetten.

Wie zich liever achter zijn of haar oog- en oorkleppen verschuilt als het om black metal gaat, zal aan Furze niet veel plezier beleven. De avontuurlijke en open minded zielen onder ons zullen deze excentrieke band waarschijnlijk omarmen moest dat nog niet het geval zijn.

JOKKE: 82/100

Furze – Black psych tormentor (Apocalyptic Empire Records 2021)
1. Natt-tur
2. Zaredoo’s knowledge
3. Tactics from beyond
4. Black psych tormentor
5. Powers of darkness