Gaahl ofte Kristian Espedal; voor zowat iedereen met zelfs nog maar een kleine notie van black metal zal deze notoire frontman hoogstwaarschijnlijk geen onbekende zijn. Nadat de Gorgoroth-rechtszaak beslecht werd in het voordeel van bandoprichter Infernus en Gaahl’s doorstart met King Ov Hell onder de naam God Seed op een sisser uitdraaide, stampte de zanger Gaahls Wyrd uit de bevroren Noorse ondergrond. Aanvankelijk diende dit project om live enkele Trelldom, God Seed en Gorgoroth-nummers te brengen, maar in 2017 verscheen ook een debuutlangspeler met eigen materiaal. “GastiR – Ghosts invited” staat in mijn boekje genoteerd als een prima plaat waarop Gaahl vriend en vijand verraste met de veelzijdigheid van zijn stem (hoewel hij op de eerste Wardruna-platen ook reeds liet horen goed met zijn heldere zangstem uit de voeten te kunnen). De band won er zelfs een Noorse Grammy (Spellemannprisen) voor. Nu keren de heren terug met de dertig minuten durende EP “The humming mountain“.

Drie van de vijf nummers op deze EP dateren eigenlijk van de opnamesessies van het debuut, maar uiteindelijk werden ze achterwege gelaten daar Gaahl ze er conceptueel niet bij vond passen. Voor deze mini-release werden het titelnummer, “The dwell” en “Awakening remains – Before leaving” gereanimeerd. De introspectieve, epische opener “The seed” en de filmische afsluiter “The sleep” werden aan de tracklist toegevoegd, maar het was het titelnummer dat de toon voor de release zou bepalen. En dat is er één waarbij de blackmetalinvloeden grotendeels achterwege gelaten werden.

Zo valt de meer dan negen minuten durende opener “The seed” eigenlijk eerder te omschrijven als een akoestisch, introspectief natuurmystiek nummer dat zo maar wat voorbij kabbelt zonder echt te beklijven. Ook de heldere diepe stem van Gaahl weet niet echt tot mij door te dringen zoals die dat wel deed op nummers als “Ghosts invited” en “Carving the voices” van het debuut. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van het titelnummer, hoewel hier wel wat meer punch in zit doordat drummer Spektre mag meedoen. De muzikale basis is echter vrij mak en de zang eerder gevoelloos. Het komt zelfs allemaal een beetje geforceerd over. Vergelijk het met Secrets Of The Moon hun “Sun“-plaat waarop eveneens op een krampachtige manier een nieuwe stijlwending uitgeprobeerd werd. Met “The dwell” krijgen we dan eindelijk wat snedige black te horen. Het eerste deel is echter vrij rommelig en chaotisch met ettelijke drumfills die het druk maken, maar gaandeweg ontpopt dit nummer zich tot een meer melodieuze song inclusief korte gillende solo. Wanneer Gaahl dan toch eens zijn krijsstem bovenhaalt, herinnert die in de verste verte niet aan het venijn van de Trelldom-trilogie. In “Awakening remains – Before leaving” wordt serieus van jetje gegeven middels repetitieve blasts en dito gitaarwerk. Eigenlijk is elk nummer op deze EP, hoe onderling afwijkend ook van stijl, op zich vrij repetitief van structuur met slechts hier en daar wat dynamische spanningsbogen, een groot verschil met de composities van het debuut. We horen in deze compositie een moderne vorm van black metal die mooi aansluit bij oude nummers als “Ek Erilar” en “Through and past and past“. Deze song redt de meubelen nog enigszins. “The sleep” is dan weer een afsluitend niemendalletje dat niet diep genoeg graaft qua emoties.

We blijven met andere woorden sterk op onze honger zitten met deze “The humming mountain” dat draait om het universele concept van geduld. Ons geduld wordt inderdaad op de proef gesteld en de verwachtingen worden nergens ingelost. Ergens vind ik het wel bewonderenswaardig dat Gaahl nieuwe paden wilt bewandelen, en dan is een EP of mini-album het uitgelezen format om zoiets te ontdekken, maar het komt allemaal niet echt goed uit de verf. Niet alleen muzikaal, maar zeker ook emotioneel gezien bevat dit niet de diepgang die we van de man gewend zijn. Laat ons hopen dat Gaahl en co voor een volgende langspeler terug meer naar de formule van het debuut grijpen want dat was toch wel van een ander niveau.

JOKKE: 70/100

Gaahls Wyrd – The humming mountain (Season Of Mist 2021)
1. The seed
2. The humming mountain
3. The dwell
4. Awakening remains – Before leaving
5. The sleep